Bakine šape s orasima

 

Šape s orasima nisam jela sigurno deset godina, one prave bakine koje je uvijek radila za Božić. U mojoj obitelji ih nitko više ne radi, a ja sam se zaželjela tog okusa.

Ove godine odlučila sam ih sama raditi. Imala sam starinske modlice za šape, iskopali smo recept iz bakine kuharice stare preko 30 godina, zamijesila sam i tijesto i naoružala se strpljenjem. Ukoliko se odlučite raditi s modlicama za šape, tu ima jako puno posla, jako puno punjenja i jako puno paženja pri pečenju i nekako mi se čini da je taj način baš za bake, kada žele obradovati svoje unuke i ukućane i imaju vremena i snage i volje.

Ja sam se s ovim tijestom puno igrala, pa sam kao mlada domaćica koristila obične modlice za kekse u obliku sobova, ali sam od ovog tijesta radila i kuglice kao kada inače radite medenjake. Tijesto je poprilično podatno za svaku vrstu obrade, pa za što god da se dolučite, vjerujem da će vam uspjeti i da će biti fino.

U slast!

Sanja

Recept

Bakine šape s orasima
Tradicionalan recept za bakine šape kojeg lako, u nedostatku kalupa, možete napraviti pomoću modlica za kekse ili ih oblikovati u kuglice poput medenjaka.
Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 250 g svinjske masti
  • 250 g mljevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
  1. U veliku posudu stavite sve sastojke i rukama zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto.
  2. Pećnicu upalite na 180C da se grije.
  3. Ako ćete raditi sa modlicama za šape njih je ipak prije potrebno malo namastiti i to tako da uzmete kist, ravnomjerno ih premažete s masti, te ih posipate s malo brašna. Modlice tijestom punite do pola. U pećnicu stavljajte peći one istih oblika i debljina kako bi vam se ravnomjerno pekli.
  4. Ako ćete koristiti obične modlice za kekse raznoraznih oblika, tijesto uz pomoć još brašna razvaljajte na debljinu od 2 cm i izrezujte oblike po želji. Na tepsiju stavite masni papir i poslažite kekse.
  5. Također, ako vam se neda ni jedno ni drugo ili vam se to tako ne sviđa, od ovog tijesta se mogu oblikovati i kuglice, kao kada radite medenjake. Postupak je isti, na tepsiju stavite masni papir i poslažite kuglice.
  6. Sve se jednako peče - a to je oko 15 minuta na 180C.
  7. Ako radite kao uobičajene kekse samo ih malo ohladite pa ih uvaljajte u šećer u prahu, ako radite u pravim modlicama za šape tada ih ostavite još 5 minuta da odstoje u kalupima pa ih tek tada izvadite van.

 

Share this

Pin

29 komentara

  1. slatkooo!
    upravo sam danas dobila, od najbolje frendice, istu takvu modlicu za kekse! 🙂

  2. Anonymous

    Pozdrav,ako nemamo masti-može li kakva zamjena??? hvala

  3. Modlice posuđujem, nikako naći one pravog oblika da ih kupim (doduše nisam ih baš pretjerano tražila), a ovako nešto se uopće nisam sjetila. Zato ih ove godine nisam ni pekla. Ovo ću zapamtiti za slijedeću godinu

  4. Anonymous

    Cao draga Sanja,moze li i umjesto masti maslac? lijep pozdrav! Sabina

    • Ciao Sabina 🙂 Ja bih prije stavila ulje mozda nego maslac, radila sam jedne slicne sape s medom i u njih ide ulje. Slicne su, ne znam kako bi maslac funkcionirao. Mozes probati 🙂

    • Anonymous

      Jucer sam ih pravila i znas sta? EXTRA su!!! Stavila sam maslac i super su ispali…jos ono kad ostoje…mmmhmmmm vrrrh! Hvala za recepet i za ideju da koristimo modlice za keks <3 tako ide brze :)) evo jutro sam spucala dvi :)) ugodan dan ti zelim :))

    • Jooj odlično, znači maslac funkcionira? 🙂 Super super, hvala što si javila 🙂
      Pa da, kada odstoje još su finije <3 :*
      Ugodan vikend 🙂

  5. Pa zašto da se mažu kalupi? Ne to nije potrebno,ja pravi kolače 10 god,i nikad nisam kalupe mazala,zato što je tijesto masno samo od sebe,i kad se ispeku sami ispadaji,probaj te i vidjećete.. a ja stavim 100 gr.margarina i 200 masti,bolje. 🙂

    • Ma da, ti ne mažeš kalupe? Pa svi oko mene mažu, sve starije domaćice pa ja učim od njih 🙂 Ali budem probala da ne mažem pa ćemo vidjeti 🙂 Hvala na savjetu.
      Meni su se i ovako uspjele zaljepiti za kalupe, kada sam ih mazala 🙂 Možda sam ih malo prepekla bila , u svakom slučaju skužila sam da ide presporo 🙂

    • Anonymous

      eto da se i ja ubacim….imam također recept pokojne bake…star valjda 50 godina….modle se ne mažu….kad su keksi gotovi ostavite ih u kalupima desetak minuta da se malo ohlade…okrenite na kuhinjsku krpu…tucnite 2,3 puta nožem i keksići sami ispadaju…

    • Hvala 🙂 Budem onda definitivno izmjenila u receptu gore i ubacila vase savjete 🙂 Hvala vam puno svima sto ste se javili 🙂

  6. Sandra

    Gotove 🙂 prefine šapice!!!! Hvala puno na receptiću 🙂

  7. mekic09

    savršeno :))

  8. Daliborka Slavnic

    Dali ide prasak za pecivo?

  9. Miona

    Hvala na receptu, super su mi ispale, a ovo je prvi put da sam ih ikad pravila 🙂
    Jedino mi skoro uopšte ne narastu, pa mi je preporučeno da prvo dobro izmutim mast i onda dodam sve ostalo. U svakom slučaju, svima se svidjaju, biće od sad stalni deo repertoara!
    -Miona

  10. Neno Man

    Može li se umjesto šećera na preporučene količine ubaciti med? I ako može koliko ga ide? Hvala 🙂

  11. rea

    E sad Pocetnica da pita oštro ili meko brasno ? Hvala

  12. Marija

    sape su dobre
    Ja sam smanjila kolicinu secera na 130 g.
    Dodala sam 4 vanilin secera
    Dodala sam izribanu koricu od jednog limuna.

  13. Verica

    Pozdrav! Imam modlice i samo ih pobrašnavim prije punjenja. umjesto oraha znam dodati samljevene čvarke, pa malo limunove korice, a u šećer za posipanje dodam šećer vaniliju. Bon apetit!

Trackbacks for this post

  1. Specijal: 10 ideja za blagdanske kekse - Domaćica | Gastro blog
  2. yacon syrup where to buy in stores

Leave a Comment