Bakini keksi

Bakini keksi su jedni od onih keksi čiji okus u ustima smiruje, doslovno, kada jedete ove kekse kao da osjećate neki mir u sebi, neopisivu sreću i pojavi se onaj osjećaj ‘ma sve će biti dobro’. Ne znam zašto tako ovi keksi utječu na ljude, recept je skroz jednostavan i sastojci su skroz jednostavni, ništa posebni s obzirom kakav poseban osjećaj nude kada se ispeku.

Na blogu već imam ove kekse u onom izvornom obliku, baš na mašinu, prošle zime okušala sam se u tome, no palo mi je pamet da pola vas nema tu mašinu, a šteta je da taj osjećaj ne osjetite samo zato jer ova smjesa baš mora tako, ne mora, naravno, može kako vi želite. Pripremite tijesto i normalno ga razvaljate, te ga izrezujete modlicom u oblike po želji. Tako ćete makar mirisima povratiti uspomene i učiniti ovaj Božić ljepšim sebi, ali i svojim najbližima.

A uz ove divne mirise i blagdanskom duhu imam još nešto za vas, Sintagma media poslala mi je jedan uređaj, radi se o Sodastreamu, uređaju koji sam radi mineralnu vodu. Mi smo se oduševili jer mu ne treba struja, patrona je dovoljna za 60 l mineralne, a možete kupiti i okuse poput Coca-cole, limete i slično, pa kako smo mi ostali oduševljeni poklonom, odlučili smo i jednome od vas uljepšati ove blagdane. Zato sve detalje pronađite na Facebooku i sretno!

Ukoliko nekoga zanima sam uređaj, njegova cijena i dostupnost, samo klik na LINK.

U slast!

Bakini keksi
Print
Bakini keksi
Jednostavan način kako postići stare poznate i fine okuse bakinih keksi na mašinu bez mašine.
Sastojci:
  • 400 g mekog brašna
  • 150 g margarina ili maslaca sobne temperature
  • 150 g šećera
  • 2 cijela jaja
  • 2 vanil šećera
  • pola vrećice praška za pecivo
  • prstohvat soli
Priprema:
  1. U jednoj posudi izmješajte sve sastojke. Zamijesite tijesto.
  2. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  3. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini ma debljinu od 2 cm ili po želji.
  4. Režite oblike po želji. Slažite u tepsiju blizu jedni drugih, dignu se samo malo.
  5. Pecite oko 13-16 minuta, zavisi od pećnice i debljine keksa koju ste odabrali. Oni su gotovi kada im dno porumeni, gore će ostati 'bijeli'.
  6. Pečene kekse po želji umočite u čokoladu, prošarajte ih čokoladom ili ih jednostavno jedite same.

Share this

Pin