Bijela pita

Bijela pita
 

Obožavana Bijela pita napokon je dobila mjesto i kod mene. Isti je slučaj kao i s Medenom pitom, prvi put sam ju radila i prvi put sam ju jela. Moji ukućani su jako sretni kada radim ove starinske pite. Jako su posebne, mirisne su, prhke, tope se u ustima, a sastojci su toliko jednostavni i banalni da okus iznenađuje, doista.

Mnogi od vas su me tražili ovaj recept, preko vas sam i čula za ovu pitu, puno ćete me toga naučiti. Hvala vam. Sve u svemu, tko je još uvijek u potrazi za ovim receptom, evo ga, onaj provjereni, koji se ne raspada, krema ne curi, jako je lijepa i svilena. Pita je doista izvrsna i brzo nestaje.

U slast!

Bijela pita
Bijela pita je jedna od onih starinskih posebnih mirisnih, prhkih pita koje se tope u ustima. Sastojci su toliko jednostavni i banalni da okus iznenađuje, doista.
Sastojci:
Sastojci za kore
  • 400 g brašna pola meko, pola oštro
  • 130 g svinjske masti
  • 100 g šećera
  • 1 cijelo jaje
  • vrhom puna žličica sode bikarbone
  • 4 žlice kiselog vrhnja ili mlijeka
Sastojci za kremu
Priprema:
Priprema kora
  1. Sve sastojke za kore pomiješajte i zamijesite glatko tijesto.
  2. Raspodijelite ga na 3 jednaka dijela. Ja izvažem cijelo, pa podijelim na 3 i onda ponovno važem svaki dio zasebno. Ja ostavim tijesto da odmori 15 minuta pokriveno krpom.
  3. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
  4. Dok se tijesto odmara vi si izrežite 3 masna papira dimenzija otprilike 23*32 cm. Pripremite si i veliku tepsiju koju ćete preokrenuti i na kojoj ćete peći kore.
  5. Svaku koru razvaljajte na papiru uz pomoć brašna, pobrašnite i papir i tijesto gore.
  6. Koru prije pečenja izbockajte vilicom da se na napuše i stavite ju peći oko 5 minuta. Ne smije porumeniti i izgoriti.
  7. Ponovite s ostale dvije kore.
Priprema kreme
  1. Mlijeko i brašno pomiješajte i stavite na vatru. Kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite, povremeno promiješajte da vam se nebi stvorile grudice.
  2. Margarin sobne temperature pjenasto izmiksajte sa šećerom, pa u to dodajte ohlađenu smjesu od mlijeka i brašna, te sok jednog cijelog limuna i malo naribane korice limuna.
  3. Kremu raspodijelite na 2 jednaka dijela.
Slaganje
  1. Na jednu koru premažite jedan dio kreme, mažite do rubova. Na kremu stavite drugu koru, nemojte koru jako pritiskati. Lagano premažite drugi dio kreme, stavite zadnju koru, lagano pritisnite. Stavite u frižider do sutradan, poslužite i uživajte.
Napomena:

Ovjde umjesto margarina možete koristiti i neku drugu masnoću po želji, poput maslaca.

Share this

Pin

9 komentara

  1. Svetlana Durasinovic

    Može li maslac umjesto svinjske masti za nas koji ne jedemo meso?

    • Domaćica

      Mozes da, mozes maslac ili margarin. Ali treba malo vise, otprilike jedno 150 g, zavisi od maslaca ili margarina. 🙂

      • Svetlana Durasinovic

        Super, stavit ću 150 g maslaca, margarin ne koristim 🙂 Hvala na brzom odgovoru 🙂

  2. Alena Lena

    Trebaju li se kore močiti kao i za Medenu? I, da odmah usput pitam, treba li Medena u frižider ili od starta može stajati na sobnoj temperaturi?
    Jedna od ove dvije sigurno ide za Uskrs, osim ako me pukne volja pa napravim obje 😀

    • Domaćica

      Ne treba se mociti, znas mene da bih ja to napisala 🙂 Medena ne mora ici u frizider, ali treba hladno mjesto. Bijela pita bi trebala frizider ili skroz hladno mjesto da se stisne, jer ce ti na sobnoj biti cmoljava koliko je cijela mekana 🙂 nijedna nije poput madjarice npr., ovo su bas mekane pite koje se tope u ustima 🙂

      • Alena Lena

        Super, hvala puno – ja sam još skoro pa početnik i volim pitati, mada često i sama prekrojim recept. 😀 A tebi nekako najviše vjerujem jer vidim da si istraživala recepte i otkrila najbolji, još sve detaljno opišeš – i nema straha za uspjeh!

        • Domaćica

          Nema na cemu je, kuzim ja, ima previse onih koji ne napisu sve, pa smo se svi navikli pitati 🙂 ja prva isto cesto pitam i bolje je tako 😉 :*

  3. Ana

    Super je…kore savrsene ne lome se savrsene ..pita je u frizederu .hvala

  4. Mirjana

    Kore su mi totalno ovlazile vec drugi daN. Ne da su opustiLe vec su bas mokre
    Ne Razumijem zasto, radila sam s masti

Leave a Comment