Bijeli žganci

Moja mama je rekla da ona koja napravi bijele žgance, može napraviti sve. Ovo je jednostavan recept, ali zahtjeva malo više snage. Ne znam jeste li ikada ovo probali, ako niste, morate, ovo je nešto prefino. Slično je njokima, ali meko, topi se u ustima, mirisi u savršeni, uz dodatak malo češnjaka i vlasca, pravo jelo za ove hladnije dane.

Recept

Print
Bijeli žganci
Savršeno tradicionalno jelo s par osnovnih sastojaka.
Sastojci:
  • 500 g pire krumpira
  • 500 ml vode
  • sol
  • 350 g oštrog brašna
  • 1.5 dcl ulja
  • 2 kisela vrhnja
  • češnjak
  • papar
Priprema:
  1. Krumpir ogulite, skuhajte i napravite pire bez ikakvih dodataka.
  2. Pire krumpir stavite u lonac, dodajte mu vodu, malo posolite, dobro izmješajte i kuhajte dok ne zakuha, oko 5 minuta.
  3. Dodajte brašno, kuhačom miješajte tijesto i kuhajte ga/pržite 10 minuta, stalno miješajući. Ovaj dio je težak, treba snage.
  4. Kada su žganci gotovi maknite ih s vatre.
  5. Posebno zagrijte ulje. Pripremite si posudu za žgance, kuhaču i žlicu.
  6. Zatim kuhačom zagrabite žgance, uzmite žlicu, umočite ju u toplo ulje, te vadite male žličnjake u posudu. (slika u galeriji, možda vam bude jasnije)
  7. U preostalo ulje umiješajte kisela vrhnja i ravnu žličicu soli, dobro promiješajte, te prelijte preko žganaca.
  8. Meni je ovo jelo neizostavno bez češnjaka, kada ste žgance prelili, nasjeckajte češnjaka po želji, te umiješajte u žgance. Popaprite i dodajte začine po želji.

Share this

Pin

Trackbacks for this post

  1. Specijal: Što su jeli naši stari? - Domaćica | Gastro blog
  2. loss weight carb fat

Leave a Comment