Biljanina mađarica

Mađarica

Pitate se tko je Biljana?

Biljana je jedna mama s kojom sam dijelila sobu kada je moj Noa došao na svijet i ona mi je dala ovaj recept.

Priča ide ovako. Prošlog Božića, negdje u vrijeme ručka rodila sam Nou. Moj maleni smotuljak i ja pola Božića proveli smo zajedno u krevetu, uopće ne doživljavajući da cijeli svijet slavi ovaj omiljeni blagdan.

Vjerujem da si možete zamisliti koliko blagdanskih kolača je bilo po sobama i kod sestara i kako je u rodilištu vladao neki mir i radost. Biljana ima šestero djece i njeni su joj donijeli kolače, a kako sam ja obožavatelj mađarice na ponudu da uzmem koji odmah sam na tacni upikirala nju. Ostala sam skroz iznenađena okusom. Najfinija mađarica koju sam ikada probala. Ne znam jel zbog emocija koje su me u tom trenutku ‘prale’, nekog ‘high’ osjećaja ili zato što je bio Božić, ali bilo kako bilo, zapamtila sam okus.

Odmah sam tražila recept, zapisala ga i čuvam ga. Čuvam ga kao dio uspomene na taj dan i Božić kad sam postala mama.

Ovdje su kore mekane, nisu gumene, ona se fila dok je još topla, nema nekih peripetija s kremom i stvarno je lagana za izvedbu, tako da se nadam da ćete se i vi okušati u pripremi i stvoriti neke svoje uspomene njenim okusom.

U slast!

 

5 from 1 vote
Print
Mađarica
Sastojci:
Sastojci za kore:
  • 600 g glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • 2 žlice svinjske masti (ili neke druge masti popust kokosove)
  • pola praška za pecivo
Sastojci za kremu:
  • 1.2 l mlijeka
  • 100 g kakaa
  • 250 g šećera
  • 5 žlica glatkog brašna
  • 250 g maslaca, margarina ili kokosove masti
  • 100 g tamne čokolade
Sastojci za glazuru:
  • 200 g tamne čokolade
  • 6 žlica suncokretovog ulja
Priprema:
Priprema kora:
  1. Pećnicu zagrijte na 180C.
  2. Sve sastojke stavite u veću posudu i zamijesite tijesto. Mijesite nekoliko minuta sve dok ne dobijete glatko tijesto.

  3. Izvažite ga pa ga podijelite na 5 jednakih dijelova.
  4. Svaku koru razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi na dimenzije otprilike 35*35 cm ili na dimenziju od tepsije koju ste dobili s pećnicom.
  5. Svaku koru pecite 9 minuta, ona treba samo blago porumeniti. Dok se jedna kora peče, razvaljajte drugu.
Priprema kreme:
  1. U velikom loncu pjenjačom promiješajte mlijeko, kakao, šećer i brašno te stavite na vatru i kuhajte oko 10 minuta.
  2. Ugasite vatru pa u kremu umiješajte maslac ili margarin i čokoladu.
  3. Sve dobro promiješajte pa kremu raspodijelite na 4 jednaka dijela u posudice.
  4. Mađaricu slažete dok je još topla i krema još vruća. Na kremi bi vam se mogla stvoriti ona kožica kao na pudingu, ali neka vas to ne brine jer se to kasnije u kolaču neće ni vidjeti ni osjetiti.

  5. Krenite slagati mađaricu tako da stavite jednu koru pa jedan dio kreme, koru pa drugi dio kreme i tako sve dok ne potrošite kore.
  6. Zadnju koru premažite čokoladnom glazurom.
  7. Nju pripremite tako da na pari otopite čokoladu pomiješanu s uljem.
  8. Čokolanu glazuru prije prelijevanja po mađarici prohladite oko 10 minuta kako vam se nebi razlila okolo kolača već ostala na njemu.

Share this

Pin

1 Comment

  1. Sanda

    Draga sanja, hvala tebi, biljani i svima koji su sudjelovali u ovom predivnom receptu. Sve ide kao podmazano i ne moze se pogrijesiti. Cestitam ti na nagradi za naj blogericu i samo tako nastavi. Redovito pratim tvoj blog i s velikom radoscu iscekujem svaki novi post. Sretno!

Leave a Comment