Biskupski kruh – Stollen

Biskupski kruh je tradicionalni njemački božićni kolač, poznat još i pod nazivom Stollen -Christstollen, a njegov prepoznatljiv oblik simbolizira malog Isusa u povojima. Jedan od najpoznatijih ‘stollen’ kolača je onaj proizveden u gradu Dresdenu gdje se svake godine u vrijeme Božića održava i Stollenfest.

Tijesto za ‘stollen’ u pravilu se priprema od dizanog tijesta i relativno se dugo može držati svježim. Uobičajeni sastojci su suho i kandirano voće, bademi, orasi, marcipan, mak i svježi sir.

Nakon pečenja često se premazuje tekućom masnoćom, te posipa šećerom u prahu, time se sprječava da se ‘stollen’ osuši ako ćete ga čuvati duže vrijeme. Ja sam za premaz koristila Zvijezda miješani margarin s maslacem, jako je mirisan i cjenovno je jako pristupačan. Naravno, vi možete koristiti i neku drugu masnoću po želji.

Kako su mnogi od vas rekli da im onaj kupovni ne odgovara, prenosim vam svoj recept. Išla sam na provjereno dizano tijesto, koje inače koristimo za makovnjače i orahnjače, dodala mu karakteristike ‘stollena’, ubacila u njega voće, oblikovala ga u tradicionalni oblik i dodala ponešto svoje, poput začina za medenjake, da bude ukusniji i da stvarno miriše na Božićni kruh.

Našeg već pola nema koliko je dobar, nadam se da ćete se okušati jer stvarno nije teško, a dobit ćete savršeno mirisan kruh za uz kavu ili čaj.

U slast!

Recept

Biskupski kruh - Stollen
Sastojci:
  • 150 g grožđica
  • malo ruma
  • malo mlijeka za grožđice
  • 1 dcl mlijeka za tijesto
  • 1 vrećica suhog kvasca ili 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 500 g oštrog brašna
  • 200 g margarina
  • 2 cijela jaja
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • 1 žlica začina za medenjake
  • 1 limun šećer ili malo naribane korice limuna
  • 1 vanil šećer
  • 100 g šećera
  • 100 g suhih šljiva
  • 50 g brusnica
  • 100 g orašastih plodova
  • 50 g margarina s maslacem za premaz
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:
  1. U jednu manju posudu stavite grožđice, zalijte ih rumom (koliko volite) i mlijekom, te ostavite da malo stoje kako bi omekanile.
  2. Ugrijte 1 dcl mlijeka da bude mlako, u jednu posudicu namrvite svježi kvasac ili samo isipajte suhi, dodajte 1 žlicu šećera i mlako mlijeko. Malo promiješajte i ostavite na toplom da kvasac uzdigne, oko 10 minuta.
  3. Za to vrijeme pripremite i izvažite ostale sastojke, nascjeckajte suho voće i orašaste plodove.
  4. U jednu veliku posudu stavite brašno, margarin naribajte na rendu (tako će se on odmah lijepo spojiti s tijestom), dodajte jaja, kiselo vrhnje, sol, začin, limun šećer, vanil šećer, te uzdignuti kvasac s mlijekom. Rukama zamijesite glatko tijesto, na početku ga mijesite u posudi, pa si ga premjestite na radnu površinu koju si prethodno malo pobrašnite.
  5. Grožđice ocijedite iz mlijeka.
  6. U zamiješeno tijesto umjesite svo suho voće i orašaste plodove. Ići će malo teže, ali kada krene, ide.
  7. Tijesto stavite u posudu, prekrijte ga krpom i ostavite na toplom da se diže dok se ne udvostruči.
  8. Kada se je tijesto diglo pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  9. Stollen premjestite na radnu površinu koju ste prethodno malo pobrašnili. Uzmite valjak i u sredini napravite udubljenje. Sada jednu stranu preklopite prema sredini i rukama tu stranu oblikujte u valjak.
  10. Na tepsiju stavite papir za pečenje, pa stollen prebacite na tepsiju.
  11. Stavite ga u pećnicu, pecite ga kojih 15-ak minuta samo dok se ne digne i dok ne dobije već blagu koricu. Tada temperaturu pećnice smanjite na 180 C i pecite još oko 25 minuta.
  12. Margarin s maslacem otopite na laganoj vatri, još vrući pečeni stollen premažite njime i pospite šećerom u prahu.
Napomena:

Ja sam u svoj stollen stavila 300 g suhog voća - brusnica, suhih šljiva i grožđica, vi možete staviti 300 g nekog drugog voća.
Začin za medenjake ne morate staviti ukoliko ne želite.
Stollen zamotan u aluminijsku foliju i u vrećicama za zamrzavanje možete čuvati do 6 tjedana na hladnom i suhom mjestu.

Share this

Pin

9 komentara

  1. Marija Miljanović

    koliko je potrebno vremena da se udvostruči tijesto?

  2. Jane Ivovic

    moj stollen od prije desetak dana je bo super,danas sam ga pripremila za pečenje i došla provjeriti da li sam sve stavila i dizala,e tu sam pogriješila sad kad sam ga premijesila sad će morati 2 sata čekati pećnicu i nadam se biti ok.preporučam ga svima.

Trackbacks for this post

  1. Osnovni recept: tijesto za kekse - Domaćica | Gastro blog
  2. Gilson Oliveira Business Coach
  3. curve de lux
  4. Blinds

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.