Božićna pšenica – kako ju posijati?

Božićna pšenica je simbol plodnosti, novog života i njegove obnove. Samim svojim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snijega, a služi i kao blagoslov ljetine istodobno ukrašavajući domove.

Ove godine sam prvi put sama sijala svoju Božićnu pšenicu i to po uputama moje mame kojoj je pšenica uvijek lijepa, zdrava i gusta pa sam to odlučila zapisati ovdje na blog. Možda još netko to ne zna pa ako se odlučite sijati sami umjesto kupiti gotovu donosim vam detaljne korake kako do guste pšenice.

U našim krajevima pšenicu sijemo na blagdan Sv. Lucije, 13. prosinca i to je sasvim dovoljno vremena na naraste do Božića, pogotovo ako ćete ju držati na predviđenom mjestu, svijetlom i toplom.

Doista je čarolija kako u 24 sata naraste i do 3 cm, tako da svakako probajte, bit ćete ponosni na svoje malo djelo.

UPUTE:

  1. Pšenicu poptopite u mlakoj vodi i ostavite ju da tako u vodi prenoći.
  2. Sutradan ujutro pšenicu ocijedite, stavite ju na salvetu i pustite da se osuši.
  3. U izabranu staklenku ili teglicu usujte zemlje skoro do vrha, pritom ostavljajući jedno 4 cm do samog vrha.
  4. Na zemlju položite vatice koje ste namočili vodom (nemojte ih cijediti).
  5. Na vatu posipajte osušenu pšenicu i to otprilike 1 cm debelo.
  6. Na pšenicu posipajte samo malo zemlje.
  7. Zalijte ili poprskajte.
  8. Stavite na toplo i svijetlo mjesto, recimo na prozor ispod kojeg je radijator ili blizu prozora u toploj prostoriji.
  9. Zalijevajte svako jutro tako da nalijete dosta vode na pšenicu, recimo onako 1 cm u staklenki ili teglici.
  10. Možete i poprskati nekoliko putra dnevno ako želite, čim vidite da je zemlja suha.
  11. Kada naraste možete ju ošišati, staviti lijepu vrpcu ili svijeću u sredinu.
  12. Stižu i koraci kroz fotografije.

Ja sam danas za svoju pšenicu koristila  WECK® Hrvatska staklenke različitih oblika dostupne u Be COOL Full SHOPU.

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.