Brza baklava bez kora

Dok ste svi u receptima s jagodama ja kao da padam s Marsa s brzim receptom za baklavu bez kora. Ovu baklavu sam otkrila nedavno, sasvim slučajno, mama ju je radila. Ona ju je probala kod prijateljice, svidjela joj se, tražila je recept pa sam ja tražila recept i znate kako to ide.

Ta baklava iz priče jedino nije baš podsjećala na baklavu, više kao na kakav fin kolač od oraha, onda sam se ja išla igrati omjerima, izbacila brašno, dodala više oraha i dobila stvarno pravi, odnosno jako jako sličan okus baklave.

Prednost ovog kolača je to što se svi sastojci umute, izliju i ispeku, te se biskvit zalije klasičnim preljevom od vode i šećera da kolač bude mekan, sočan i ukusan.

Ukoliko ju kao ja držite u frižideru, ovo je pravi recept za osvježenje. Evo me sjedim vani u dvorištu, sunce je, tipkam post ispod jorgovana, pored mene je hladan sok od koprive s puno leda i limete i par štangica baklave.

Moja svaka preporuka!

U slast!

Brza baklava bez kora
Jednostavan recept za brz, sočan i ukusan kolač koji okusom i teksturom podsjeća na baklavu.
Sastojci:
Sastojci za biskvit (čaša od 180 ml - ona od vrhnja ili jogurta)
  • 4 jaja
  • 2 čaše šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1.5 čaša grisa
  • 2 čaše mljevenih oraha
  • 1 čaša mlijeka
  • 1 čaša ulja
Sastojci za preljev
  • 6 dcl vode
  • 1 čaša šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun šećer
Priprema:
Priprema
  1. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
  2. Tepsiju dimenzija 23*38 cm (može i manja, samo će kolač biti višlji) namastite i pospite s malo grisa.
  3. Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne pobijele, oko minute, zatim im dodajte sve ostale sastojke, izmiksajte da se spoji.
  4. Smjesu izlijte u tepsiju i stavite peći 30 minuta.
  5. Preljev pripremite tako da sve sastojke stavite u lonac, stavite na vatru i kuhate nekoliko minuta, odnosno dok se šećer ne otopi.
  6. Pečen, vruć kolač, zalijte s vrućim preljevom. Nemojte lijevati jako visoko iznad kolača kako si ne biste napravili rupe po biskvitu.
  7. Kolač pospite mljevenim orasima.
  8. Ohladite pa poslužite, a može se jesti i topao.

Share this

Pin

7 komentara

  1. memi

    ne znam Gledam li ja nešto krivo ili je u preuređivanju stranice ispao recept? Veselim se isprobati ovo pa molim da pogledate. Hvala! Inače, doličan blog.

    • Hej, puno ti hvala 🙂 Vidi se recept normalno, probala sam i preko mobitela, ipada i laptopa, ja ga vidim. U slučaju da ga i dalje ne vidiš, šaljem ga ovdje 🙂

      SASTOJCI ZA BISKVIT (ČAŠA OD 180 ML – ONA OD VRHNJA ILI JOGURTA)
      4 jaja
      2 čaše šećera
      1 vanilin šećer
      1.5 čaša grisa
      2 čaše mljevenih oraha
      1 čaša mlijeka
      1 čaša ulja
      SASTOJCI ZA PRELJEV
      6 dcl vode
      1 čaša šećera
      1 vanilin šećer
      1 limun šećer
      PRIPREMA
      Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
      Tepsiju dimenzija 23*38 cm (može i manja, samo će kolač biti višlji) namastite i pospite s malo grisa.
      Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne pobijele, oko minute, zatim im dodajte sve ostale sastojke, izmiksajte da se spoji.
      Smjesu izlijte u tepsiju i stavite peći 30 minuta.
      Preljev pripremite tako da sve sastojke stavite u lonac, stavite na vatru i kuhate nekoliko minuta, odnosno dok se šećer ne otopi.
      Pečen, vruć kolač, zalijte s vrućim preljevom. Nemojte lijevati jako visoko iznad kolača kako si ne biste napravili rupe po biskvitu.
      Kolač pospite mljevenim orasima.
      Ohladite pa poslužite, a može se jesti i topao.

  2. memi

    Pardon, na kraju se ipak učitalo.

  3. Marina

    Ni meni preko ipada ne prikazuje recept, neznam do ceg je, inace Nemam taj problem..

  4. Sandra

    Pozdrav, Nemam dovoljnu količinu griza, jel može u zamjenu brašno?

    • Bile smo se već čule ali da komentirami ovdje ako bi se još netko dvoumio. Može se staviti brašno, samo kolač ispada dosta drugačiji, nije ništa lošiji, ja sam ga probala i tako, ali s grisom mi više podjeća na baklavu, dok s brašnom dobijete više biskvitan kolač 🙂

  5. Milivoje

    Koliko dugo moze se jesti kolac ako stoji u frizideru?

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.