Brzi kruh bez dizanja

Već neko vrijeme ne kupujem kruh, mijesim i pečem svoj domaći. Većinom je to ova brza pogača gotova za čas posla. Ova pogača osvojila me je na prvu. Isprobala sam ju s raznim brašnima, a vama preporučam to isto.

Na slikama vidite pogaču s mekim bijelim, kukuruznim i raženim brašnom sa suncokretovim sjemenkama. Radila sam duplu mjeru, pa sam uspjela izmiješati sva ta brašna u nekim normalnim omjerima. Također kada radite duplu mjeru, sve poduplajte osim praška za pecivo, ja njega stavim jednu i pol vrećicu na 800 g brašna.

U slast!

Recept

Brzi kruh bez dizanja
Prep Time
5 mins
Cook Time
30 mins
 

Brzi beskvasni kruh koji se ne mora dizati, radi se s praškom za pecivo. Nema čekanja, odmah ide na pečenje. Idealan za sve mlade domaćice jer se mijesi ljepljivo tijesto.

Sastojci:
Sastojci za jedan manji kruh
  • 400 g brašna
  • oko 3-4 dcl mineralne (ili obične) vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica ulja ja stavim maslinovo
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 220C i ostavite da se grije.
  2. Sve sastojke pomiješajte u jednoj posudi i rukom zamijesite tijesto. Tijesto će biti jako ljepljivo, nemojte dodavati još brašna. To tako treba biti. Zavisno od brašna, možda će vam trebati više od 3 dcl mineralne, jer tijesto treba biti ljepljivo, ne treba biti glatko. Nemojte mariti oko točnih mjera, samo nadolijte mineralnu i ako je ljepljivo i gnjecavo i treba vam špatula ili nešto da ga prenesete u tepsiju - to je to.
  3. Manju tepsiju ili kalup za kruh premažite uljem. Tijesto pomoću lopatice ili vlažnih ruku prebacite u tepsiju. Malo ga poravnajte i stavite ga peći u zagrijanu pećnicu dok ne porumeni. Zavisi od pećnice, negdje će se peći 30 minuta, negdje 45 minuta.
  4. Kada je kruh pečen, izvadite ga van iz rerne, polijte ga malo vodom, rekli bi naši stari 'Umijte kruh'. Pokrijte ga krpom i ostavite da malo odstoji.

Share this

Pin

20 komentara

  1. Odličan. Ja sam isto prestala kupovati kruhove i pečem sama. Ili onaj koji se ne mijesi ili nešto slično ovome.
    Jedina zamjerka mu je što mi bude malo gnjecav. Nije onako rahli… Ili nisam dovoljno pekla ili sam negdje pogriješila…
    Tnx za recept 🙂

  2. baš domaće izgleda

  3. Bas izgleda domacinski. A brzo se pravi!

  4. Ivana

    Ovo izgleda fenomenalno (kao i svi Vaši ostali recepti koje sam škicnula :)).
    Možete li mi reći u kojem omjeru je zastupljena pojedina vrsta brašna? Nisam nikad pekla kruh i malo me je strah da nešto ne zeznem 🙂

    • Draga Ivana, ti uopće ne moras koristiti sva ta brasna, ja ovaj kruh nekada radim i samo od mekog brasna, nekada samo od crnog, samo integralni, ako radis kukuruzni stavi pola mekog pola kukuruznog. Mozes samo razeni, a ako kombiniras ove koje sam ja, na 800 g brasna mozes staviti 500 g razenog, 200 g mekog i 100 g kukuruznog 🙂

  5. Kris Legner

    Pozdrav Sanja, razmišljam napraviti ovaj kruh u kombinaciji s pirovim i raženim brašnom. radila bih varijantu s 400 grama, pretpostavljam da bi ok omjer bio 250 g pir i 150 g raž?

  6. Kris Legner

    Budući da ovaj recept redovito koristim za pečenje kruha, malo sam eksperimentirala s brašnima i ono što me oduševilo su – mekinje! Zamijenila sam 100 g brašna s mekinjama. Kruh se puno manje lijepi, lakše se mijesi, a kada se ispeče odličan je! Plus kaj su mekinje kao namirnica nutritivno super stvar 😉

  7. freya1

    mogu li ovaj kruh zamijesiti sa integralnim ili raženim brašnom?

  8. freya1

    već sam nekoliko puta pravila kruh po ovom receptu, radim ga sa integralnim brašnom i pečem u kalupu za kruh 28×11 cm. Kruh je izvrsnog okusa ali mi uvijek ispuca sa gornje strane i ne mogu izrezati lijepe kriške. Možete li mi pomoći gdje griješim.

  9. freya1

    Već sam nekoliko puta pravila kruh od integralnog brašna po ovom receptu i kruh je doista odličnog okusa. No imam problem jer mi svaki put ispuca sa gornje strane pa ne mogu izrezati lijepe kriške. Pravim ga u pravokutnom kalupu dimenzija 28×11 cm, pečem na 220 stupnjeva cca 40 minuta. Možeš li mi pomoći što da promjenim

  10. freya1

    Već sam nekoliko puta pravila kruh od integralnog brašna po ovom receptu i kruh je doista odličnog ukusa, no imam problem. Kruh mi svaki put ispuca sa gornje strane i ne mogu ga izrezati na lijepe kriške jer se na mjestima lomi. Pečem ga u kalupu 28×11 cm, na 220° C oko 40 minuta. Stavljam vrećicu praška za pecivo vinski kamen. Imaš li kakav savjet što da promijenim?

    • Kruh se lomi jer se tijekom miješenja nije razvio gluten i tijesto nije rastezljivo, pa tijekom pečenja puca, no to je kod ovakvog recepta normalno. Dugim miješenjem tijesta razvija se gluten, ti ako imaš vremena, volje i znanja možeš samo malo duže mijesiti tijesto, da ti bude skroz glatko. Tada ti kruh pri pečenju nebi smio puknuti.
      Nadam se da sam pomogla 🙂

Trackbacks for this post

  1. Dragec u teglici - Domaćica | Gastro blog

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.