Cheesecake s ABC sirom

Cheesecake s ABC sirom

 

Cheesecake s ABC sirom sam imala prilike probati na uskrsnom brunchu Pik Vrbovca i Belja, totalno me je oduševio, od mene se je samo moglo čuti: mmm..mmm. S ovakvim receptima ćete pridobiti i one koji inače ne vole slatki sir u kolačima, jer je ovo stvarno, stvarno fin cheesecake.

Nije kao onaj iz Torte i to, koji je stvarno brzinski i lagan za pripremu, ovaj je malo više pufastiji. Kod ove torte ćete imati samo malo više posla oko umiksavanja sastojaka, a rezultat je lagana i prozračna torta, ipak se ovdje bjelanjci mute posebno, a žumanjci dolaze tek kasnije.

Ako ste se slučajno zapitali zašto sam stavila jorgovane na tortu, njihovo cvijeće je jestivo, a na blogu možete pronaći cijeli post o jestivom cvijeću zajedno s popisom koje je jestivo, a koje nije.

Kuharica koja nam je pripremila ovu tortu na brunchu je izjavila kako ona često koristi ABC sir kao zamjenu za mascarpone, što se meni skroz svidjelo. Jer ovaj namaz stvarno nema jak okus, jako sam se iznenadila i stvarno sam oduševljena.

Zato je ova torta dobila mjesto ovdje, zaslužila je!

U slast!

Cheesecake s ABC sirom
Print
Cheesecake s ABC sirom
Jednostavna, lagana i prozračna torta s ABC sirom koja će pobrati sve pohvale vaših ukućana i gostiju.
Sastojci:
Sastojci za podlogu
  • 250 g petit keksa
  • 3 žlice šećera
  • 125 g maslaca
Sastojci za kremu od sira
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 6 žlica šećera
  • 2 vanil šećera
  • sok od pola limuna
  • malo korice limuna
  • 500 g ABC sira
Sastojci za kremu od vrhnja
  • 400 g kiselog vrhnja s 20% masnoće
  • 2 vanil šećera
  • 3 žlice šećera
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  2. Kalupu promjera 26 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice namastite s malo maslaca.
  3. Otopite maslac, sameljite kekse, dodajte im šećer, pa otopljeni maslac. Promiješajte špatulom ili rukama. Utisnite kekse u kalup. Stavite peći 5 minuta u zagrijanu pećnicu.
  4. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Pripremite si ostale sastojke.
  5. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, nemojte ih baš pretući jer morate dodati i ostale sastojke. Dodajte šećere, malo izmiksajte, dodajte žumanjke, samo malo izmiksajte da se spoji. Dodajte sir, limunov sok i koricu, opet samo kratko izmiksajte da se sve spoji.
  6. Podlogu izvadite iz pećnice, temperaturu smanjite na 170C, kremu izlijte na kekse. Vratite u pećnicu da se peče još oko 25-30 minuta. Vidjet ćete da je gotovo kada se sredina torte neće više micati kao žele, torta će se malo zazlatiti.
  7. Dok se torta peče, pripremite kremu od vrhnja, samo pomiješajte sve sastojke da se spoje. Kada je torta pečena, kremu od vrhnja pomoću žlice polako nanesite na tortu, lagano razmažite i izravnajte. Vratite u ugašenu pećnicu još 5 minuta.
  8. Tortu izvadite van, još ju vruću pomoću tankog noža lagano samo odvojite od kalupa kako biste spriječili pucanje torte kasnije kada budete micali obruč.
  9. Tortu prvo ohladite na sobnoj temperaturi, pa ju tek tada stavite u frižider da se dobro ohladi prije posluživanja.
Napomena:
Sastojci su za kalup promjera 26 cm.

Share this

Pin