Čokoladna babka

Čokoladna babka

Čokoladna babka je zapravo po naški kao čokoladni kruh ili kakva pletenica ili dizanica. No, meni je sam taj naziv babka toliko simpatičan da ju ja tako nazivam i takvom ju stavljam ovdje.

Nedavno sam isprobavala tijesta i nadjeve i malo se igrala ovim čokoladnim čudom pa ste me tražili recept kako ju ja radim, iako sam u par navrata radila s čokoladnim nadjevima, dobila sam savjet da je odlična s lino ladom. Jučer sam ispekla jednu s Lino ladom Gold, što ću vam reći, Vladimir i ja smo pojeli pola toplog kruha i skužila sam da je to to, pa sam danas ujutro brzo mijesila drugu da poslikam dok ima dana i napišem ovdje ukoliko će ju netko od vas mijesiti ovih dana.

Babka je jako sočna i mekana, vrijedi svakog dizanja i miješenja, uživat ćete, vjeruj mi.

A tek miris slatkog dizanog tijesta, posebno!

U slast!

Čokoladna babka

Fino mirisno dizano tijesto punjeno Lino ladom Gold, a u nekim toplijim mjesecima ga možete napuniti i ponekim finim i mirisnim džemom.

Sastojci:
  • 300 g glatkog brašna
  • pola vrećice Dolcela suhog instant kvasca
  • 1 dl mlijeka
  • 20 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 2 manja jaja
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
Dodatno:
  • 200 g Lino lade Gold
  • 1 manje umućeno jaje
Priprema:
  1. Od svih sastojaka zamijesite glatko mekše tijesto. Oblikujte ga uz pomoć malo brašna pa ga premjestite u posudu, pokrijte ga i ostavite ga da se diže dok se ne udvostruči.

  2. Kada se je tijesto diglo, premjesite ga pa ga na tanko razvaljajte u pravokutnik.

  3. Lino ladu Gold (ili neku drugu) ugrijte u manjem lončiću kako bi bila mazivija pa ju premažite po tijestu.

  4. Tijesto po užoj širini zamotajte u roladu. 

  5. Roladu prerežite po pola nožem.

  6. Zatim ta dva komada tijesta ispletite jedno preko drugog.

  7. Babku premjestite u duži kalup za kruh obložen masnim papirom za pečenje pa je ostavite da se diže u kalupu još oko 30-40 minuta.

  8. Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 200C, a babku prije pečenja dodatno premažite umućenim jajetom.

  9. Babku stavite u zagrijanu pećnicu da se peče na 200C 10 minuta, zatim temperaturu smanjite na 180C i pecite ju još oko 30-40 minuta, zavisno o jačini pećnice.

  10. U trenutku kada ćete smanjivati temperaturu preko babke stavite komad papira za pečenje kako vam gornji dio ne bi izgorio (ja presavinem dva puta da bude deblje).

 

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.