Čokoladna granola

Čokoladna granola
Granola je moj omiljeni doručak zadnjih godinu dana, tek sam se prošle godine zaljubila u njen okus.

Ukoliko netko ne zna za granolu – to je pečena mješavina žitarica i sjemenki, kod nas poznatija kao “crunchy müsli”. Jednom se ispeče i može se jesti danima u raznim kombinacijama. Poprilično je svestrana budući da postoji doista bezbroj načina da ju poslužite.

Ja stvarno volim ovu hrskavu, mirisnu i zdraviju, domaću varijantu, a kako sam nedavno vidjela da u prodaji postoji i čokoladna granola i ja sam se odlučila poigrati tim okusima. Trenutno mi je upravo ova čokoladna granola najdraži doručak, pogotovo sada kada kreće sezona jagoda, malina i ostalih slatkih bobica.

Vladimiru se isto sviđa okus, gricka ju samu, bez dodatka jogurta i serviranja, a i Noa voli ukrasti koji komadić jer napokon ima zubiće pa otkriva što sve s njima može grickati.

Čokoladna granola

Tu je i jedna novost.

Ukoliko me pratite na društvenim mrežama vidjeli ste kako sam postala ambasador WECK® staklenki – to je njemački brand sa dugogodišnjom
tradicijom koji u ponudi ima staklenke višestrukih namjena – riječ je o asortimanu staklenih proizvoda za konzerviranje, čuvanje, pripremu i prezentiranje namirnica, jela, slastica i napitaka u staklenkama. Znači sve ono što ja volim i što ovaj blog je. Odmah smo se našli i jako dobro dišemo skupa u kombinaciji pa se nadam da ćete i vi uživati u ovim našim pričama kroz recepte i fotografije.

Na našem tržištu cjelokupnu WECK® paletu i dodatke donosi online trgovina Be COOL Full SHOP. Ja sam danas za recept koristila kalup staklenku od 850 ml u kojoj čuvam čokoladnu granolu, dok sam se za serviranje poslužila oblom staklenkom od 220 ml.

Nadam se da van se sviđa i ako se odlučite isprobati, javite dojmove 🙂

U slast!

Čokoladna granola

Ukoliko netko ne zna za granolu - to je pečena mješavina žitarica i sjemenki, kod nas poznatija kao "crunchy müsli". Jednom se ispeče i može se jesti danima u raznim kombinacijama. Poprilično je svestrana budući da postoji doista bezbroj načina da ju poslužite.

Sastojci:
  • 350 g žitarica (vidi pod napomena)
  • prstohvat soli
  • 1-2 žlice sirovog kakaa
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 6 žlica meda
Priprema:
  1. Pećnicu zagrijte na 150C.

  2. Srednju tepsiju obložite papirom za pečenje.

  3. U jednu posudu stavite žitarice, sol i kakao.

  4. U manjem lončiću otopite kokosovo ulje i med da bude tekuće pa umiješajte u žitarice. Sve skupa dobro spojite da bude jako ljepljivo.

  5. Istresite u tepsiju, poravnajte i utisnite.

  6. Stavite peći dok ne porumeni - obično im treba oko 20 minuta. Ukoliko ne volite komade granole, tada tijekom pečenja kuhačom u dva navrata promiješajte granolu u tepsiji.

  7. Nakon pečenja granolu razlomite, premjestite u staklenku i jedite ju po želji. Rok trajanja joj je otprilike 2 mjeseca.

  8. Ja ju volim u kombinaciji s tekućim jogurtom i svježim voćem, a ako vam nije dovoljno slatka, predlažem da u jogurt umiješate žličicu omiljenog domaćeg pekmeza.

Napomena:

Što se tiče žitarica - ja najčešće kupujem mješavinu triju ili pet vrsta žitarica. Najčešće su u tim pakiranjima izmješane zobene, pšenične i ječmene pahuljice. Ja još u ovu gramažu dodam i chia sjemenke, nekad i kokos.

Vi možete dodati i: 

  • sjemenke poput chia, mljevenih lanenih ili suncokretovih
  • suho voće poput brusnica, grožđica,, marelica ili banana
  • orašaste plodove poput badema, lješnjaka ili oraha
  • odlično pašu i dodaci poput komadića čokolade, kikirija ili kokosa

Što se tiče dodavanje dodatnih sastojaka, po želji nakon pečenja umiješajte suho voće i čokoladu, dok sjemenke, orašaste plodove, kokos i kikiriki dodajete prije pečenja.

 

 

Čokoladna granola


U suradnji s WECK® Hrvatska

Share this

Pin

2 komentara

  1. Kaja

    Da li umesto kokosovog putera moze obican maslac? Ne volim kokos pa ni njegov puter… hvala..

    • Draga kaja, nisam koristila kokosov maslac pa nebih preporučila ni običan maslac, koristila sam ulje, a vi umjesto kokosovog možete ubaciti obično biljno ili suncokretovo 🙂

Leave a Comment