Čokoladni raspuknutići

 
Čokoladni raspuknutići su jedni od najpoznatijih recepata koji nam dolazi iz Amerike. U zadnje vrijeme ih svi peku i krase mnoge blagdanske stolove. Jako su lijepi i efektni, jako su i ukusni, pravi čokoladni, mirisni, iznutra mekani, a izvana hrskavi. Zaljubit ćete se u njih, vjerujte mi. Uživo su još ljepši, mene podjsećaju na pahuljice, jer je svaki keks priča za sebe, svaki je poseban i unikatan. 

Ovdje možete umjesto bijelog šećera staviti smeđi, a masnoću si možete isto sami izabrati. Ja sam se odlučila za omiljeni Zvijezda margarin s maslacem, mnogi ih rade i samo s margarinom, odlični su i tako. Čisto da znate 🙂

Također, ja sam radila velike kuglice, ljepši su mi dok su veliki, svaka je težila oko 25 g, iako neki recepti kažu da trebaju biti 10 g, meni se takvi nisu svidjeli. Netko kuglice odozgora stisne rukom da ih stanji, moj prijedlog je nemojte, dobit ćete ružne pahuljice 🙂 Oni se i ovako stanje tijekom pečenja, nema potrebe za ovim korakom.

Netko pak isto savjetuje da se keksi prvo uvaljaju u kristal šećer, pa tek onda u šećer u prahu, kako bi se šećer u prahu bolje održao na keksima nakon pečenja, ne savjetujem vam ni to, jer su se takvi moji keksi još više runili, nego ovi moji koji su bili samo uvaljani u šećer u prahu.

Eto, sada može krenuti pečenje!

U slast!

Recept

Print
Čokoladni raspuknutići
Jednostavan recept za čokoladne kekse koje će svi obožavati.
Sastojci:
  • 200 g tamne čokolade
  • 50 g Zvijezda margarina s maslacem
  • 200 g mekog brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • prstohvat soli
  • po želji u njih možete dodati naribanu koricu naranče ili par žlica pečenih lješnjaka
  • šećer u prahu za valjanje keksi
Priprema:
  1. Rastopite čokoladu i margarin s maslacem na pari, maknite sa strane i ostavite da se malo prohladi.
  2. Brašno i prašak za pecivo promiješajte zajedno u jednoj posudi, ostavite sa strane.
  3. Mikserom izmiksajte jaja i šećere do pjenaste strukture.
  4. U izmiksana jaja šatulom ili kuhačom umiješajte prohlađenu čokoladu, zatim u par navrata dodavajte brašno, lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  5. Posudu pokrijte prozirnom folijom ili ju umotajte u vrećicu i stavite ju u frižider na 2-3 sata, ja sam svoje ostavila preko noći, pa sam ih ujutro pekla. Možete i tako.
  6. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
  7. Tepsiju obložite papirom za pečenje.
  8. Žličicom vadite smjesu za kekse, rukama napravite male tvrde kuglice, uvaljajte ih u šećer u prahu i stavite na tepsiju. Ostavljajte razmake od 5 cm između svakog keksa.
  9. Pecite ih točno 11 minuta.
Napomena:

Adapted from M's Bakery

Share this

Pin

8 komentara

  1. MarijaC

    Upravo napravljeni…:) preeee fini su i prekrasno izgledaju…:) hvala za odličan recept…:)

  2. MajaM

    opravo ih napravila, sad ih jedem, tople 🙂 mmmmm prefino! hvala na receptu 🙂

  3. Lidija Šokec

    Hej, možeš li mi reći koliko keksića otprilike dobiješ? 🙂

    • Zavisi koliko velike ćeš raditi, ali jedno 3 tepsije, mozda oko 30-40 ak keksi 🙂 Ja sam radila veće

      • Lidija Šokec

        pa da, mislila sam praviti kako si preporučila veće 🙂 ooo super, mislila sam da će biti manje pa da poduplam recept, ali taman mi toliko treba 🙂 hvala!

Trackbacks for this post

  1. Specijal: 10 ideja za blagdanske kekse - Domaćica | Gastro blog

Leave a Comment