U zadnje vrijeme sam stekla naviku da kada tražim neki recept – u Google upisujem engleske pojmove. Dosta često sam se susrela da za neke stvari nebih znala kako se to kod nas zove i što bi taj sastojak eventualno moglo kvalitetno zamijeniti kod nas. Zadnji takav pojam na koji sam naišla u jednom receptu za Swiss Meringue je ‘Cream of tartar’.
Cream of tartar se u Americi, što se tiče kuhanja, koristi za:
- Stabiliziranje bjelanjaka – povećavajući njihovu toplinsku toleranciju i volumen
- Stabiliziranje šlaga – održavajući njegovu teksturu i volumen
- Smanjenje boje kuhanog povrća
- Cream of tartar su zapravo kalijeve soli vinske kiseline koje su sporedan proizvod u proizvodnji vina.
Kod nas ga nema za kupiti u tom obliku kako se prodaje u nekim stranim zemljama, već ga možete pronaću u DM prodavaonicama kao Weinstein Backpulver – to je vinski prašak za pecivo i to je kod nas tzv. ‘Cream of tartar’.
Neki kažu da bi se mogao zamijeniti limunovim sokom ili alkoholnim octom, no tada se i okus npr. Meringe mijenja pa se ne preporučuje, ali može poslužiti kao adekvatna zamjena.
Ako pak naiđete da u recept za neki kolač ide Cream of tartar kombiniran sa sodom bikarbonom, tada jednostavno oba sastojka možete zamijeniti običnim praškom za pecivo.
Ako ikada naiđete da vam zatreba- sada znate gdje ga možete pronaći.
Jednom davno sam na netu našla informaciju da se cream of tartar može kupiti u DM-u. Kad sam otišla u DM, pretražila sam cijelu policu, ali nigdje nisam vidjela ništa s tim natpisom. Zahvaljujući ovom postu, sad znam što moram tražiti. Hvala ti!
Odličnoooo 🙂 <3 Hvala tebi što si se javila, baš mi je drago da si pronasla post i da ce ti pomoci 🙂
Hvala za pomoc! Neizostavno za pavlovu.
super informacija 🙂
Hvala ti 🙂 Neka nam svima bude korisna 🙂
Napokon! 🙂
Pretražila sam sve naše velike trgovačke lance, čak sam ga tražila i u Grazu..
Veliko hvala!!!
Ma nema na cemu 🙂 Volim pomoci ako mogu hehe odlicnooo :*
nevjerojatno pametna informacija… hvala što si podijelila s nama
Koliko sam se ja namučila dok sam napokon našla odgovor na ovo pitanje! Išla sam toliko daleko da sam tražila kemijsku formulu na netu za Cream of Tartar, a onda tražila po apotekama…..itd. itd.
A u stvari taj prašak za pecivo cijelo vrijeme imam doma u kutiji, jer jedino njega i koristim 🙂 Hahahaha! Život je zabavan 🙂
Doista ponekad je da 😀
Hvala na ovome. Baš sam to tražio.
SUPER KORISNA INFORMACIJA! hVALAA! 🙂
Hvala za info!!!
Čuo sam također negdje da je to isto sto i Lidl ima na svojim policama a zove se ammonium carbonates sadržaja 25g u plavoj vrećici iako sumnjam da je to isto sto i cream of tartar jer ga na internetu nigdje bas ne uspoređuju sa icim drugim osim sa vinskim praškom….tako da puno hvala, gibam u dm :)!