Kocke od rogača i jabuka

Kocke od rogača i jabuka

Danas već pomalo zaboravljena omiljena namirnica naših baka i prabaka – rogač, u upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lijek, a Grci i Rimljani kao prirodni desert. Nazivaju ga još i Ivanov kruh, zbog legende da se rogačem hranio čak i Ivan Krstitelj. Kod nas nije nimalo zaboravljen, obožavamo njegov miris,…

Nutella kocke

Nutella kocke

Nutella kocke su savršen kremasti kolač kojem nitko neće odoljeti. Spoj prženih lješnjaka ili oraha, kreme od vanilije i petit keksa zadovoljit će svako nepce. Ovaj kolač možete raditi i kao tortu za neku svečaniju prigodu ili jednotsvano za vikend. U mom kraju se ionako ovakvi kolači čuvaju za dane vikenda, kada imamo vremena pozabaviti…

Kokos pita

  Kokos pita je u našoj kući jedan od omiljenih kolača, brzo nestane, nitko ga ne preskače i rijetko potraje koji dan. Kokos ipak nekako svi volimo, a u ovoj ‘piti’ on se savršeno slaže s tamnim i svijetlim biskvitom u laganoj kremi. Priprema ovog kolača je jednostavna i ne zahtjeva skupe ili nedostupne namirnice,…

Dolcela Medeno srce

Medeno srce

U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije   Danas vam donosim jedan lagani recept za brzi kolač koji miriši po medenjacima većini nas poznat kao Medeno srce. U njega možete a i ne morate staviti med. Također, ovo je recept bez jaja, a opet je sočan i odličan. Volim ovakve kolače za koje nije…

Dolcela kolač od bundeve

Kolač od bundeve

  U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije     Bundeva je u sezoni, odavno je još obrana s polja i sada nam stoji na raspolaganju dole u podrumu. Volim recepte s njom, a ovaj kolač kod nas je na repertoaru svake godine u ovo vrijeme. Svekrva je recept donijela iz vrtića nakon što…

Mak kocke

  U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije     Skoro svima omiljena namirnica – mak, u upotrebi je dugo godina. Najraniji zapisi o upotrebi maka potječu iz Mezopotamije, gdje se je koristio u medicinske svrhe, ali je bio poznat i kao biljka veselja. Atletičari stare Grčke prije natjecanja pili su napitak od vina,…

Dolcela Čudo od jednog jajeta

Čudo od jednog jajeta

U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije     Za ovaj kolač vjerojatno znaju i ptice na grani, ali baš zato sam odlučila Čudo od jednog jajeta uvrstiti među svoje sačuvane recepte ovdje na stranici. Ovakvi kolači uvijek dobro dođu, za pripremu vam je potrebno 3 minute, pećnica vam se neće stići ugrijati na…

Baklava s višnjama

Baklava s višnjama

Baklava je jedno od najstarijih poznatih turskih jela. Ova predivna slastica s orasima i šećerom može se pripremiti na više načina i svaka domaćica ima svoju verziju recepta za baklavu. Dok mnogi priznaju samo onu s orasima, sve je više onih koji se okreću i voćnim kombinacijama. Voćne baklave su idealne baš za ovo ljetno…

Dolcela najbolji brownie

Najbolji brownie

  U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije      Na ovaj recept za brownie sam jako ponosna, jer je moj autorski, iako se je desio slučajno, tu je – recept za najbolji brownie za svijetu. Probali su ga i neki chefovi koji su čak pitali koji recept koristim. Naravno, ukusi se razlikuju, ali…

Kukuruzna pita s makom

Kukuruzna pita s makom

  Pita s makom je recept s kojim pozdravljam prvi dan jeseni. Ovo je doba u kojem se ja najljepše osjećam i zato mu se baš radujem. Radujem se šarenom lišću, pečenim kestenima, bundevama, svježim orasima, toplim čajevima i kućnim druženjima s prijateljima. Ovo je inače jedna jako jednostavna pita gdje se tijesto ne mijesi,…

Čokoladni rozen kolač

  U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije     Znam da ovaj kolač izgleda kao mađarica, ali nije, ovo je čokoladni rozen kolač, odnosno kolač s rozen korama. Ne znam jeste li ikada radili s njima? Ja nisam, slučajno sam na njih naišla jednom u trgovini i zaintrigirale su me, pa sam ih…

Dolcela Kolač s makom i višnjama

Kolač s makom i višnjama

  U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije     Ovo je brzi kolač s makom i višnjama u koji možete, ali i ne morate dodati višnje. Meni odgovara ta kiselkasto-slatka nota višanja u maku. U sezoni malina dodajte njih, mak i maline su savršen spoj. U svakom slučaju, preporučam dodatak voća. Što se…

Damen kapric

Damen kapric

  Ovo je kolač s puno imena: Damen kapric, dame kapric, damski kapric, ženske mušice, ženske želje… Ne znam od kud mu naziv znam samo da je ovo jako star recept, domaćice ovaj kolač spremaju još od 60-ih godina, to znam jer ga se moja svekrva sjeća i njoj je ovaj kolač miris njenog djetinjstva. Znam…

Crnac bez jaja

Crnac bez jaja

    Gotovo da nema osobe koja nije isprobala ovaj planetarno popularni kolač. Ovo je najbolji recept za slastičarske početke, može ga napraviti svatko i ukoliko ste u potrazi za kolačom koji će vam sigurno uspjeti, za koji vam ne trebaju kulinarske vještine i koji je gotov za čas posla, ovo je pravi kolač za…

Dolcela puding kolač

Puding kolač

  U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije   Imate li doma nekoga tko jako voli puding? Ja imam. Za njih je ovaj kolač pun pogodak, ali baš baš. Uz to, jako je jednostavan, ispadne ga jako puno i ukoliko imate naviku vikendom raditi kolače, ovo je baš jedan takav kolač. Idealan je i…

Bijela pita

Bijela pita

  Obožavana Bijela pita napokon je dobila mjesto i kod mene. Isti je slučaj kao i s Medenom pitom, prvi put sam ju radila i prvi put sam ju jela. Moji ukućani su jako sretni kada radim ove starinske pite. Jako su posebne, mirisne su, prhke, tope se u ustima, a sastojci su toliko jednostavni…

Rezine s makom

Rezine s makom

  Volite dizano s makom, ali vam takvi recepti oduzimaju previše vremena? Imam rješenje za vas, a to su Rezine s makom. Okusi su jako slični kao kod dizanice, samo što su Rezine gotove za čas posla, a odlično je što kolač možete jesti odmah dok je vruć, kao i dok je hladan, naravno. Sočnost…

Medena pita

Medena pita

  Danas vam donosim recept za jednu stvarno pravu starinsku, tradicionalnu slasticu. Medena pita se na ovim prostorima jede još od vremena naših prabaka i baka i nema kuće u kojoj se ona nije mijesila. Nekoga ona veže za blagdane, nekoga samo na stara bezbrižna vremena i jednostavnost ondašnjih slastica, jer kada pogledate sastojke ove pite…

Pita od jabuka i griza

Sipana pita od jabuka i griza

  Trenutno se svi nalazimo u nekom prijelaznom razdoblju gdje još prolaze kolači od jabuka, ali i cvatu visibabe, pa se ova zimska namirnica kosi s godišnjim dobom vani. Sljedeći tjedan će već i službeno biti proljeće, jako se veselim, zato su na slikama visibabe, prizivam sunce da ostane i da se što brže sve…

Brownie s narančom

Brownie s narančom

  U prošlom broju Grazia magazina tema je bila naranča. Tim brojem smo se nekako oprostili od zime, jer u sljedećem vas broju čeka jedna prava proljetna namirnica – špinat. Jedva čekam da vidite što sam vam pripremila! Ovo je moj recept za Brownie, to je najbolji, najsočniji i najčokoladniji brownie koji sam ja jela.…