Dizanica sa sirom

Gledam u ovu gornju fotografiju i vidim djetinjstvo kroz detalje, ali i kroz okuse. Dizano tijesto sa sirom nosi okuse i mog djetinjstva, općenito sva dizana tijesta, mama ih je često pekla, kao i susjede kod koje smo uvijek jeli ono s rogačem.

Zato danas jedna ovakva kombinacija, nadam se da će vam se svidjeti i da ćete naći malo vremena zastati i uživati u komadu mirisnog kolača.

U slast!

5 from 1 vote
dizano sa sirom
Dizanica sa sirom
Sastojci:
Sastojci za tijesto:
  • 130 ml mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 vrećica instant kvasca (npr. Dolcela)
  • 70 g šećera
  • 300 g oštrog brašna
  • 50 g svinjske masti
  • 2 žumanjka
Sastojci za nadjev od sira:
  • po želji: 50 g grožđica i pola vanilin šećera
  • dodatno: 2 žlice šećera i 2 bjelanjka koja su vam ostala
  • 500 g svježeg sira
  • 4 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera (npr. Dolcela)
  • malo naribane limunove korice
  • 3 žlice griza
Priprema:
Priprema tijesta:
  1. Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu žlicu šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri. U posudu za miješanje dodajte ostale sastojke, uzdignuti kvasac s mlijekom i zamijesite glatko tijesto. Nije potrebno dodavati još brašna.

  2. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
  3. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev.
Priprema nadjeva:
  1. Grožđice namočite u vrućoj vodi pomiješanoj s vanilin šećerom i ostavite ih da malo stoje kako bi omekanile.

  2. Bjelanjke koji su vam ostali čvrsto umutite s 2 žlice šećera.
  3. Posebno izmiksajte sve ostale sastojke: svježi sir, šećer, vanilin šećer, limunovu koricu i griz pa na kraju ručno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Slaganje:
  1. Uzdignuto tijesto obavezno premijesite. Uz pomoć brašna ga podijelite na 2 jednaka dijela pa svako zasebno razvaljajte. Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 do 2 cm.

  2. Pećnicu upalite na 200°C i ostavite da se grije. Tepsiju od pećice obložite papirom za pečenje.
  3. Svako tijesto premažite s pola nadjeva pa po njemu rasporedite grožđice koje ste prethodno ocijedili od vode. Tijesto zarolajte u štrucu i premjestite u tepsiju.

  4. Svaku štrucu premažite običnim uljem.
  5. Stavite u pećnicu da se peče 10 minuta na 200°C, zatim temperaturu smanjite na 180°C i pecite još 40 do 45 minuta, ovisno o jačini pećnice.
  6. Tople dizanice prekrijte krpom i ostavite da malo odstoje kako bi se smekšale.

Ja sam koristila Dolcela proizvode

Share this

Pin

1 Comment

  1. Mari

    Isprobala recept iako nisam neki strucnjak za dizana tijesta ali sve je super opisano da nije bilo greske, hvala na super receptima!!
    Mari

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.