Domaća majoneza – Osnovni recept

Neki dan sam došla na ideju da napravim domaću majonezu. Uvijek sam to izbjegavala jer su se svi bojali zbog jaja. Počela sam malo istraživati i google mi je većinom izbacivao samo jedan recept, ovaj osnovni i hvaljeni. Kada sam vidjela sastojke i da idu samo 2 žumanjka, odlučila sam isprobati. Mi imamo domaća jaja, pa vjerujem u njih i da nam ništa neće biti i nije nam bilo, preživjeli smo domaću majonezu. 🙂

Kada ju počinjete raditi uopće niti ne liči, niti okusom ne podjeća na majonezu, ali kada počnete dodavati ulje, e ulje čini veliku razliku i u nekoliko minuta nećete vjerovati što vidite u posudi miksera.

Ja sam u svoju morala dodati papar, veliki sam obožavatelj papra, i vi u svoju možete dodati neke sastojke koje vi volite, da ovu majonezu uzdignete na neku novu razinu.

Sastojci:

 • 2 žumanjka
 • 2 žličice limunovog soka
 • žličica senfa
 • prstohvat soli
 • 250 ml suncokretovog ulja
 • 1-2 žlice vrele vode

Priprema:

 1. Pripremite si mikser i posudu za miksanje.
 2. Žumanjke odvojite od bjelanjaka i stavite u posudu za miksanje. U posudu sa žumanjcima dodajte dvije žličice limunovog soka, žličicu senfa, te prstohvat soli.
 3. Sve dobro izmiksajte na najbržoj brzini.
 4. Smanjite brzinu na najslabiju i počnite dodavati ulje, stalno lijevajući miksajte. Miksajte par minuta dok ne izlijete svo ulje.
 5. Probajte majonezu, po potrebi dodajte još soli ili limunovog soka. Ja sam dodavala, ali ja nisam mjerilo za slano, zato vam donosim osnovni recept.
 6. Miksajte sve dok smjesa ne bude glatka, na kraju dodajte 1-2 žlice vrele vode.
 7. Majonezu ohladite u frižideru i poslužite.

U slast!
_
Sanja

 

 

Share this

Pin

1 Comment

 1. Goga

  Super majoneza!

Leave a Comment