Domaći liker od aronije

Aronija je postala poznata i kod nas, do prošle godine rijetko je tko znao za nju, a već ove godine sve je više voćara koji su odlučili zasaditi baš nju. Ona je jedna od najzdravijih namirnica za koje znam, okus joj nije fin, trpak je, ponekad gorak i svježih bobica dnevno smijete pojesti oko 200-300 g, ali se preporuča ipak manje, oko 10-ak bobica. U desertima i jelima izvrsno funkcionira, slatka je. Funkcionira i u pekmezima i džemovima u kombinaciji sa breskvama ili još bolje jabukama. Kada ovaj liker bude gotov, dok ga budete pili nećete ni znati da je od aronije, njen trpak okus će se promijeniti u fini pitki liker. Znam, jer smo ovaj recept isprobali još prošle godine. Provjereno je fino i svakako vam preporučam da svoje crne bobice potrošite na ovaj način.

Recept

4 from 1 vote
liker
Print
Domaći liker od aronije
Uživajte ispijajući zdravlje iz prirode.
Sastojci:
  • 1 kg aronija
  • limun
  • komad đumbira
  • 1 kg šećera
  • 4 vanil šećera
  • 2 štapića cimeta
  • 20 ak cijelih klinčića
  • 2 l rakije
Priprema:
  1. Prvo si pripremite veliku teglu koju ste prethodno oprali. Trebala bi biti sa što širim grlom, da sve što ide u liker možete staviti u nju.
  2. Operite aroniju i pripremite si ostale sastojke. Limun narežite na komade. Korijen đumbira ogulite i također izrežite na manje komade. (Korijen đumbira imate za kupiti u gotovo svim većim prodavaonicama tipa Kaufland)
  3. U teglu stavite sve suhe sastojke pa zalijte rakijom. Lagano sve promiješajte.
  4. Teglu dobro zatvorite poklopcem ili celofanom i gumicom, kako vam alkohol nebi ishlapio.
  5. Povremeno sve zajedno promiješajte. Rakija će s vremenom mijenjati boju, na suncu ju trebate držati 6 tjedana.
  6. Nakon što prođe oko 6 tjedana odnosno dok se šećer skroz ne otopi, liker ocijedite kroz sito, zatim čisti liker kroz ljevak ulijte u čiste boce.

Share this

Pin

1 Comment

  1. lEA

    DRAGA SANJA, JA ARONIJU POBRALA JUČER (20.09.) I SAD NEMA SUNCA VIŠE ZA DOZRIJEVANJE LIKERA… JESEN NA VRATIMA…ŠTA SAD, DA RADIM “BEZ SUNCA” ISTIM POSTUPKOM ILI…?
    🙁

Leave a Comment