Domaći mlinci

Ovi mlinci me vraćaju u djetinjstvo. Sjećam se bake i mame kako su ih pekle na svojim pećima, a mi djeca smo ih tako sirove ispečene jeli. Obožavam jesti sirove mlince, ima li vas još? Nedavno sam se odlučila da ću ih sama naučiti raditi, da imam točne omjere, da znam postupak i da možda jednog dana svojoj djeci stvorim lijepe uspomene, ako ne djeci, onda barem da svojim ukućanima pružim to da jedu domaće, ručno izrađene mlince.

Priprema je stvarno lagana i ne oduzima previše vremena. Ako imate peć na drva s kojom se grijete po zimi, ona je idealna – pečenje na ploči gdje inače kuhate daje najbolji okus mlincima. Naravno morate paziti da ta ploča bude čista.

Mlince možete peći i na običnoj pećnici na struju, ako uz plamenike imate i onu jednu ili dvije ploče. Samo tada mlince režite na tu veličinu.

A možete ih peći i u pećnici gdje inače pečete kolače ili meso, zagrijete ju na laganu temperaturu, povadite van sve rešetke, na dno stavite masni papir i na njega položite mlince. Zatvorite, pa za pola minute otvorite, provjerite mlince, okrenete, zatvorite. Ovdje samo pazite da  nakon skoro svake ture promijenite masni papir jer brzo izgori.

Recept za mlince

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna
  • 2 cijela jajeta
  • 1 vrhom puna žličica soli
  • 0.5 dcl tople vode
  • dodatno brašno za posipavanje

Priprema:

  1. U veliku posudu stavite brašno i sol, dodajte jaja i malo ih umijesite u tijesto.
  2. Zatim dodajte toplu vodu i mijesite tijesto nekoliko minuta dok se dobijete lijepu kuglu. Zavisno od brašna možda će vam trebati više vode, ali ja sam mjerila i meni je trebalo pola deci.
  3. Tijesto si podijelite na dva dijela. S jednim ćete raditi, drugo ostavite sa strane za kasnije.
  4. Dobro si pobrašnite radnu površinu i počnite valjti jedno tijesto. Tijesto treba biti tanko da se kroz njega providi. Stalno si dodajte brašna od ispod i iznad, pazite da vam se ne zaljepi. Ne štedite na brašnu.
  5. Razvaljano tijesto narežite na mlince po želji.
  6. Mlince sada stavite na ploču od peći i pecite oko 30-60 sekundi na jednoj strani i jednako toliko na drugoj. Ako ćete peći na dnu pećnice tada će ovo pečenje biti malo duže, vidjet ćete na njima kako su se posušili i kada tijesto više nije prijesno. Izvadite ih van i stavite peći nove.
  7. U međuvremenu razvaljajte i drugo tijesto na tanko, narežite mlince i ispecite i drugu turu.

_
Sanja

 

Share this

Pin

12 komentara

  1. Super recept. šta s tekućine odnosno kolićine vode tiće tu sam više problema imao sa jajima. Velika jaja ili mala jaja mogu napraviti razliku u potrebnoj kolićini vode i za 50%. Pozdrav

  2. Mlinci po Aninom receptu za Mlince sa piletinom i gorgonzolom pravim stalno (od kad je objavila recept). Probala sam kupovne kasnije ali su mi ovi domaći bolji. Recept je kao i kod tebe samo sebi možeš da olakšaš postupak. Ja testo razoklagijam na plehu od rerne koji je okrenut naopačke i na njemu ga isečem i pečem sa sve plehom. Pola ovde doze ti stane na 1 pleh.

  3. Nisam ih još sama radila ali ovi tvoji su stvarno savršeni.

  4. I mene mlinci podsjecaju na baku koja ih je pekla u staroj peći na drva.Brat i ja smo obožavali jesti sirove mlince, te smo ponekad znali pojesti cijelu bakinu zalihu.Moram isprobati recept…

  5. I mene si vratila nazad u vrijeme. Ja sam ih jela i mjesila sa susjedom. Nažalost nemam štednjak na drva ali sviđa mi se ova ideja sa dnom pećnice.

  6. Ja ih radim od kad znam za sebe… vjerojatno sam imala neke dvije godine kad sam sa bakom umijesila i napravila prvi mlinac…a od tada je prošlo ohoohoo vremena…istina, vračaju u djetinstvo…ja sam si sa mlincima uništila novu delimano tavu jer mi nije palo na pamet peć ih u pečnici, a do nedavno sam ih pekla na ploči spareta na drva…eh…kak su ti tek dobri…taj okus ne može se dobit nikakvim forama i kerefekama… meni su odobno najdraži kad su malo deblji i mekani za pojest onak sirovi prije ručka…možda s trunkom eurokrema 🙂 eto… drago mi je da si objavila recept… ja u svoje nikad ne stavljam jajčeka već samo malo soli i vodice i to je to 🙂

  7. Anonymous

    moja mama sama radi mlince, i moram proznati da od kako je pocela s tim vise nitko ne zeli
    ni vidjeti mlince iz ducana 🙂 fantasticni su. samo mislim da ona ne stavlja jaja, al nisam sigurna 🙂

  8. Lijepa uspomena na bakine mlince kad smo još imali peć na drva.. 🙂

  9. rudi

    recept apsolutno nije dobar
    0,5 vode, jos jaja!
    za to vam treba barem 0,8 brašna ako ne i 1 kg.
    po ovom receptu tijesto je totalno mekano.

Trackbacks for this post

  1. free hacks
  2. Blinds

Leave a Comment