Focaccia – Pogača s češnjakom, ružmarinom i maslinovim uljem

Focaccia je pogača popularna u Italiji , a obično je začinjena maslinovim uljem, soli  i začinskim biljem, po njoj se može posipati luk, sir i meso ili ju se jednostavno može začiniti s mnogo povrća. Tekstura ove pogače slična je pizza tijestu, a praksa kod ovog tijesta je da se ‘buši’ rukama kod valjanja kako bi premaz ušao u tijesto. Zapravo je vrlo slična našoj običnoj pogači.

Ja ju već dugo imam u planu isprobati ali nisam nikako uspjela pronaći svježi ružmarin – do neki dan. Ovu pogaču sam u 4 dana zamijesila čak 3 puta, mislim da vam to sve govori. Svaki put se je odmah pojela da ju uopće nisam stigla slikati za vas i da vam prenesem dojmove. Sva 3 puta sam radila po istom receptu, ali sam jednom dizala tijesto jednom, drugi puta dva puta, jednom sam ju jako presolila, i tako – donosim vam recept i način koji je meni i svim mojim ukućanima dobitna kombinacija, a vi se onda možete igrati dodavanjem ostalih sastojaka na nju ili u nju.

Sastojci za tijesto:

(za jednu pogaču veličine tepsije koja ide uz pećnicu)

  • 500 g mekog brašna
  • 15 g svježeg kvasca (otprilike trećina kocke ako nemate digitalnu vagu)
  • 15 g šećera (oko 1 žlice)
  • 15 g soli (oko 1 žlice)
  • oko 300 ml tople vode (možda će vam trebati još par žlica vode na ovo – znači oko 310 ml najbolje)

Sastojci za premaz:

(količina sastojaka je od oka tj. po želji)

  • oko 60 ml maslinovog ulja
  • 1.5 žličica soli (nekome ovo može biti puno, pa najbolje stavite kako mislite da bi vama pasalo)
  • oko 2 grančice svježe ubranog ružmarina
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žličica papra
  • po želji crvena paprika, sušeni češnjak

Priprema:

  1. U manju posudicu razmrviti svježi kvasac, dodati šećer i preliti sa pola tople vode, znači 150 ml. Ostaviti 10-15 minuta da nabubri.
  2. Dok kvasac bubri vi u veliku posudu prosijte brašno i sol.
  3. U tijestu napravite rupu, ulijte uzdigli kvasac, dodajte ostatak vode i počnite rukama mijesiti tijesto. Tijesto je potrebno mijesiti oko 5-8 minuta da biste dobili lijepu glatku kuglu.
  4. Na pola miješenja tijesto prebacite van iz posude na lagano pobrašnjenu podlogu i još malo mijesite.
  5. U čistu posudu ulijte oko 2 žlice maslinova ulja i položite tijesto. Tijesto razrežite po sredini, prekrijte krpom i ostavite da se diže dok se ne podupla. Oko sat i pol.
  6. Premaz je najbolje pripremiti ranije tako da se svi okusi lijepo prožmu – češnjak očistite i nasjeckajte na sitno, ružmarin poberite i operite.
  7. Uzmite jednu posudicu, u nju ulijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i oprani ružmarin. Promiješajte i ostavite da odstoji.
  8. Kada se je tijesto diglo – prebacite ga na lagano pobrašnjenu pozadinu i premijesite. Vratite nazad u posudu. Prekrijte krpom i ostavite da se diže još sat i pol ili dok se ne podupla.
  9. Naravno, ako je vama to jako dugo čekanja, ne morate premijesiti možete odmah prijeći na korak pod brojem 8 – bez čekanja od sat i pol. Samo je meni ovako puno finija.
  10. Kada se je tijesto diglo, uzmite veliku tepsiju i obložite ju masnim papirom. Direktno iz posude tijesto prebacite na tepsiju i masni papir i rukama razvucite tijesto po tepsiji pritom tijesto gurajući jagodicama – tako da na tijestu ostanu specifične rupe koje odlikuju focacciu. (dole na slici)
  11. Focacciu zatim premažite maslinovim uljem, češnjakom i ružmarinom – pokoji ružmarin možete i zabiti u tijesto. Posolite ju odozgora. Popaprite, malo dodajte crvene paprike i upalite pećnicu na 200C.
  12. Dok se pećnica grije, vaša pogača neka se još tih 10-ak minuta diže u tepsiji.
  13. Stavite ju peći u ugrijanu pećnicu oko 20 minuta.
  14. Jedite ju toplu – jer je takva doista najbolja.

Čini vam se da ima puno posla jelda? Možda ima, ali ako sam ja kojoj baš ni ne ide miješenje tijesta i nemam baš strpljenja to sve čekati uspjela 3 puta u par dana ispeći ovu pogaču, onda možete i vi.

Kada bih vam barem mogla opisati kako zamaman miris ona ima, kako je fina u ustima i kako brzo nestaje sa stola mislim da biste se odmah bacili na dizanje kvasca.

Nadam se da će vas slike barem malo potaknuti da ju možda isprobate, ako niste među onima koji su ovu pogaču otkrili još davno prije.

Uživajte i u slast!

Sanja

Share this

Pin

28 komentara

  1. obožavam ju… radila sam ju par puta i iskreno da mi se da mijesit svaki dan, svaki dan bi ju jela 🙂

    • To se i nama desilo, svaki dan smo ju mogli jesti, i taman dok se diže ja obavim nešto drugo, ili pogledam nešto na tvu – ma ludilo 🙂 Imala sam strpljenja jer sam znala koji je rezultat 🙂

  2. Prekrasna je! Pogotovo ova fotka na kojoj još nije pečena <3

  3. Za ove blagdane sam zamjesila valjda 5 ili 6 kruhova i pojeli su se u tren oka.
    ovo je zapravo osnovni recept za kruh, samo je ‘finish’ drugačiji. Baš ću probat 🙂

  4. prekrasna je, dobro si me podsjetila!!

  5. uh… ovo moram danas probati

    • napravila jedno 3 puta… super je a pogotovo mom mužu koji voli te “morske” začine kako ih ja zovem (ružmarin, maslinovo ulje). Jedino, ne znam što mi bi prvi puta pa sam stvarno stavila 1,5 žličicu soli gore ali tako je nejestivo slano. No poslije sam samo promijenila tu stavku i suuuuper je. Stvarno volim tvoje recepte i svakom se veselim

    • Ma da, preslano ti je tako? Nama nije, vidiš 🙂 Najbolje to odokativno, moja svekrva radi u vrtiću npr. i ona kako je navikla na tu hranu njoj je sve slano 🙂 Jako mi je drago da vam se sviđa i da ste isprobali 🙂

  6. probala sam danas i odlična je 🙂

  7. Anonymous

    Pocinjem da pravim…drzite mi fige 😀

  8. Sretno 🙂 Taman ce bit za veceru 🙂

  9. Anonymous

    jaoooo, koji ukus… ovo je stvarnoooo prepredobroooooo

  10. pravila sam i odlična je 🙂 danas je ponovno pravim

  11. Sviđa mi se recept, baš bih probala. Volim stvari koje podsjećaju mediteran, no nekako mi se čini (možda imam krivi osjećaj) da bi ružmarin nekako zapinjao u tom tijestu, i da bi bilo nespretno za jesti. (npr. ružmarin tokom žvakanja vaditi iz usta) if you know what I mean, mislim bilo bi malo nepristojno 😀 Djeluje kao da bi se posušio pa bi bilo teško za jesti, ili se ružmarin makne?

    • Ma nee, vjeruj mi da ruzmarin ovoj pogaci daje ono nesto 🙂 Ali stvarno, stavlja se svjezi ruzmarin i ide dosta maslinovog ulja, on se sasusi dobro si napisala, ali ne bude zvakav vec se raspada i topi u ustima 🙂 Ova pogaca je meni, a i mnogima cisto savrsenstvo 🙂

    • E sad si me definitivno kupila, sutra isprobavam 🙂 Javim dojmove ukućana 🙂

    • Danas ponovno radim 🙂 Prvi puta mi je bila malčice preslana, danas smanjujem sol. Ali okus- fenomenalan!!

  12. nemam doma svježi kvasac, jel može sa suhim?

  13. Može li se možda u neki drugi recept sa pogačicama staviti maslinovo ulje. ekstra maslinovo ulje

  14. Katarina

    Hvala na super receptu, odlicno je ispala! 🙂

Trackbacks for this post

  1. adipex on line

Leave a Comment