Gingerbread keksi

Gingerbread keksi

 

Veseli keks u obliku čovječuljka nezaobilazan je dio blagdanskog stola. Dugo već imam želju poigrati se ovim receptom i pronaći onaj koji je jako jako fin. Nisam morala puno tražiti, našla sam ga na poleđini ove Eat me modlice koju sam dobila na poklon prošle godine. U tom se receptu nalazi i soda, a kako soda služi kao podizač tijesta, možete ju izbaciti iz recepta ako ćete koristiti štambilje, jer ćete bez nje dobiti puno ljepše otiske koji se neće gubiti u tijestu i koji se tijekom pečenja neće izgubiti.

Inače, slobodno stavite sodu, ukusniji su s njom, nekako su prhkiji i ipak su ljepši za jesti kada se makar malo dignu. Ja sam koristila putar u ovom receptu, no vi možete i maslac kao i margarin, ono što vam je dostupno. Što se tiče začina, koristila sam predivan Harissa speculas začin zbog kojih su ovi gingerbread keksi bili još finiji. A finiji su bili i zbog muscovado šećera čiji miris pomalo vuče na karamelu ili na one zimske bombone od prženog šećera.

Sve u svemu, obožavat ćete ove kekse.

Sretni blagdani i u slast!

Gingerbread keksi
Print
Gingerbread keksi
Veseli keks u obliku čovječuljka nezaobilazan je dio blagdanskog stola, a ovo je jednostavan recept koji će zamirisati vaš cijeli dom.
Sastojci:
Sastojci
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica sode vidi pod napomena
  • 3 žličice začina može 3 speculas, može 2 žličice đumbira i 1 žličica cimeta, može začin za medenjake
  • 130 g Euromilk maslaca sobne temperature
  • 180 g muscovado šećera može i običan smeđi
  • 1 cijelo jaje
  • 4 žlice meda
Priprema:
  1. Sve sastojke izmješati u posudi, prvo prstima razmrviti sve, pa zatim spojiti u glatko tijesto.
  2. Tijesto zamotajte u foliju pa stavite u frižider da odmori 15 minuta.
  3. Pećnicu zagrijte na 180C i tepsiju obložite papirom za pečenje.
  4. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 1-2 cm.
  5. Oblikujte kekse modlicama po želji. Modlicu prije rezanja tijesta pobrašnite kako vam se nebi ljepilo.
  6. Pecite kekse 10 minuta (zavisi od pećnice) - ne smiju izgoriti, bit će još malo mekani dok su u tepsiji, ali će se stajanjem malo stvrdnuti i biti prhki. Obavezno ih nakon pečenja ostavite da odstoje u tepsiji nekoliko minuta dok se malo ne stvrdnu.
Napomena:
Umjesto maslaca možete staviti i margarin.
Savetujem vam da ukoliko možete dodatno malo sameljete muscovado ili smeđi šećer, svejedno je. Keksi će biti glatki kao na mojim fotografijama, ako vam to nije bitno, ne morate mljeti šećer.
Muscovado šećer možete nabaviti u većini trgovina po cijeni od 20-ak kuna za 500 g.

Ovaj recept napravljen je u suradnji s Mljekarom Euromilk.

Share this

Pin