Gola torta s jagodama

 

 

Gola torta s jagodama

 

Bilo je to u sred ovog proljeća, Rajna je došla u Viroviticu, snimali smo priču za Journal.hr i trebali smo neki efektan desert za fotografije, pa sam se odlučila za golu tortu koju do sada nikada prije nisam radila, pa sam čak bila malo i u strahu, no od prve je ispala odlična i zato vam donosim detaljan recept.

Biskvit će vam možda na fotografijama izgledati suho, no vjerujte on to nije, sočan je i torta je stvarno fina.

Vi jagode možete zamijeniti i nekim drugim voćem, kao i marmeladu, igrajte se okusima, ne sumnjam da ćete napraviti svoju savršenu kombinaciju kada jagoda više i ne bude u sezoni.

Ja se još jednom zahvaljujem Rajni i Journalu što su me ugostili na portalu, kao i Rajni na ovim fotografijama, budući da se ja tortu skoro uopće nisam sjetila fotografirati. Intervju možete pronaći na linku.

U slast!

Gola torta s jagodama
Jednostavna i efektna gola torta s jagodama.
Sastojci:
Sastojci za 1 biskvit promjera 18 cm (peći 3 biskvita)
  • 1 cijelo jaje
  • 5 žlica šećera
  • 7 žlica mlijeka
  • 6 žlica oštrog brašna
  • 1 žličica kakao praha
  • 1 žličica praška za pecivo
Sastojci za kremu
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 500 g mascarponea
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žličice arome vanilije možete oduzimati, dodavati žličicu dvije, zavisi koliko volite
  • + oko 500 g svježih jagoda 1 vanilin šećer
Dodatno
  • Oko 1.5 dcl mlijeka
  • Oko 9 žlica pekmeza džema ili marmelade od jagoda
Priprema:
Priprema biskvita
  1. Pećnicu upaliti na 200 C i ostaviti da se grije.
  2. Kalup promjera 18 cm obložiti papirom za pečenje,a stranice namastiti.
  3. Na najjačoj brzini izmiksati jaje sa šećerom, zatim dodati mlijeko, pa brašno, kakao i prašak za pecivo – kratko izmiksati da se spoji.
  4. Smjesu izliti u kalup, peći oko 15 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe van suha.
  5. Dok se jedan biskvit peče, pripremite drugi.
  6. Ohlađene biskvite po želji možete prerezati po pola pomoću rebrastog noža, a ako vam je bitno da izvana torta izgleda kao na fotografijama, tada biskvite ostavite ovakve malo deblje.
Priprema kreme
  1. Šlag izmiksajte zasebno, a zasebno izmiksajte mascarpone, šećer i vaniliju.
  2. Sve skupa zajedno spojite.
  3. Kremu podijelite na 3 dijela.
  4. Jagode operite, prosušite, pa narežite na sitno. Narezane ih pospite s vanilin šećerom. Ukoliko su vam jagode dovoljno slatke, ovaj dio možete preskočiti.
Slaganje torte
  1. Uzmite kalup u kojem ste pekli tortu.
  2. Dno mu obložite s papirom za pečenje.
  3. Od papira za pečenje izrežite i visoke stranice kalupa, pa tim papirom obložite unutrašnjost kalupa. (izrežite skoro duplo višlje stranice od samih stranica kalupa, jer će torta biti višlja)
  4. Na dno stavite prvi biskvit, natopite ga s mlijekom kako bi bio sočniji, pa ga premažite s pekmezom od jagoda, zatim stavite prvi dio kreme, pa u kremu utisnite dio jagoda.
  5. Na to stavite drugi biskvit, ponovno natopite mlijekom, premažite pekmezom, premažite kremom, dodajte jagode.
  6. Isti postupak ponovite i 3 put, samo na vrh nemojte stavljati jagode, već zagladite kremu.
  7. Tortu dobro ohladite.
Napomena:

Ukrasiti ju možete jestivim cvijećem iz sigurnog uzgoja, znači s cvijećem koje nije prskano i koje nije sađeno uz prometnice ili prskane vrtove. Cvijeće je najbolje brati rano ujutro ili navečer, kada je sadržaj vode u njemu velik. Odaberite cvijeće koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo. Izbjegavajte cvijeće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube.
Dio jestivog cvijeća je: ljubičice, tratinčice, latice ruže, maćuhice, jorgovani, turski karanfili, krizanteme, cvijet kruške,..

 

Share this

Pin