Grah po domaći

Grah stvarno rijetko kuham, uvijek to prepuštam mami ili svekrvi. Ovo je njihov recept, ali u mojoj izvedbi za vas, jednako mlade domaćice poput mene koje ste u potrazi za onim domaćim starinskim receptom, za kojeg je potrebno samo malo ljubavi.

Grah nazivaju superhranom jer posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Sadrži lecitin te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, ima malo masti i ne sadrži one zasićene kao ni kolesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Grah ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti i oboljeli od celijakije.

Recept

5 from 1 vote
Grah po domaći
Recept za grah varivo kako ga kuhaju naše mame i bake.
Sastojci:
  • 0.5 l graha
  • voda
  • 1 crveni luk
  • kobasica šunka, slanina...
  • 1 mrkva
  • lišće peršina
  • pastrnjak može i bez njega
  • 1 krumpir
  • oko 1 dcl ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica crvene paprike
  • 3 žlice brašna
  • sol
  • papar
Priprema:
  1. Večer prije grah namočite u oko 2 l vode. (kažu da zbog ovog manje nadima)
  2. Sutradan ga prvo skuhajte u 2.5 l hladne vode samo dok ne prokuha, zatim tu vodu bacite, na grah nalijte 3 l vruće vode i stavite da se kuha.
  3. Odmah dodajte 1 nasjeckani crveni luk i suhomesnato po želji. Posolite i popaprite.
  4. Kada prokuha dodajte narezanu mrkvu, peršin, pastrnjak i krumpir. Nastavite kuhati na jakoj vatri najmanje oko sat vremena, sve dok grah ne omekša.
  5. Kada je grah kuhan, napravite zapršku tako da u posebnom loncu na ulju popržite nasjeckani češnjak samo da zamiriši, na to dodate brašno i popržite ga. Zatim nadolijte malo vruće vode, dodate crvenu papriku, promiješate i umutite u grah. Kuhajte još nekoliko minuta.
  6. Ako vam zaprška smeta možete samo zamutiti malo brašna, soli i mlake vode, pa to umutiti u grah do željene gustoće. Netko umuti i malo paradajz sosa.
  7. Na kraju grah probajte, ukoliko treba dosolite i uživajte.
Napomena:

Uvijek svi kuhaju pola litre graha. To je dovoljno za jedan veliki lonac.
U grah po želji možete nadodati i korijen peršina, celer, češnjak, lovorov list ili vegetu.

Share this

Pin

12 komentara

  1. Giovanni

    Ja bih preporucio da grah kuhate malo duze ali na laganoj vatri, a kod zaprske crvenu mlevenu papriku dodajte na koncu, ako kojim slucajem zagori ( crvena paprika ) od njega ce zaprska postati gorka.Inace recept mi se veoma dopada ovo cu kuhati tokom ovog tjedna. Bok.

    • Evo izmjenila sam ovo za crvenu papriku da se nju zadnju doda, hvala ti 🙂 A meni su ovi stari rekli da se grah kuha na jakoj vatri 🙂 A svejedno se on dugo kuha, oko 1:30 h, mislim to isto zavisi od graha, neće se svaki isto kuhati.

  2. Foodlover

    Odličan! Hvala na receptu! 🙂

  3. Sladjana

    ja ne namacem grah,vec ga samo prokuham,operem i stavim kuhati. Dodam mrkvu,luk,persin,meso….dakle sve isto kao i vi. Ostavim ga pola sata na jacoj vatri …ne solim jos. Tek nakon pola sata smanjim vatru i dodam sol,zacine i sl. Jer ako se prvo malo neslan kuha omeksa ljuska pa nece biti tvrd. To isto vrijedi i kad se kuha kukuruz( bolje uopce ne soliti) ili kad se kuha bilo koja mahunarka ili povrce s tvrdom opnom. Dalje naravno grah zaprzim isto kao vi . Najbolje je kad je domaci grah jer tad je ukus malsimalno dobar.
    Pozdrav( i izvinite za velika slova..nesto nece da se smanje)

  4. gORAN

    ZABAVLJA ME RECEPT, SUPER JE, UPRAVO KUHAM I ZA CCA POL SATA ĆE BITI GOTOV 🙂

  5. kraso

    eo sad pristavio pacmo vidjet stac bit

  6. eva

    Kuhate li s otklopljenim ili zaklopljenim loncem?
    svakako treba nadolijevati vode tokom kuhanja?

    • Pozdrav Eva, većinom ne kuham, no to je od domaćice do domaćice, prije se skuha ako je zaklopljen vjerojatno 🙂 Ja ne nadolijevam vodu, ali i to može po potrebi, zavisno jel volite gušći ili rjeđi grah 🙂

  7. Andrea

    Sviđa mi se reCept 🙂 i imam jedno pitanjce. Koje BraŠno koristite za zaprŠku s obzirom da ste Gore naveli da je bez glutena?

Trackbacks for this post

  1. Specijal: Što su jeli naši stari? - Domaćica | Gastro blog
  2. Blinds

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.