Griz noklice za juhu

Griz noklice za juhu

Prošla je cijela zima i ne sjećam se da su mi juhe toliko pasale kao ovih dana. Cijeli tjedan, svaki dan, jedem juhe. Nekako kao da mi se tijelo budi iz zimskog sna i treba mu domaće okrijepe i snage za sve ono što slijedi u ovim sunčanijim danima pred nama.

Grašak možda nije sezonski, ali je naš domaći, ubran je u vrtu i spremljen u zamrzivač da ga imamo kada nam se jede, ovo je bio jedan od takvih dana kada se je zamrznuti grašak vadio van i kuhao.

Kako nisam jedna od onih koja voli rezance u juhi, do sada bih prije odabrala opciju da jedem ‘golu’ juhu, nego onu s rezancima. Neki dan mi je palo na pamet da napravim griz noklice, onako mekane i nježne, pomislila sam da je to skroz teško i gotovo nemoguće. Iznenadila sam samu sebe, ove griz noklice su upravo ono što sam htjela, a juha je ono što sam trebala.

Na blogu već od prije imate recept za juhu, tamo sam vam sada dodala i griz noklice, ali radi onih koji traže samo ovaj recept objavljujem ga zasebno.

Dobar tek!

Griz noklice za juhu
Print
Griz noklice za juhu
Prep Time
1 min
Cook Time
5 mins
 
Najjednostavniji i najbrži recept za mekane griz noklice za juhu. Tope se u ustima i odlična su alternativa onima koji ne vole rezance.
Sastojci:
  • 1 cijelo jaje
  • dva prstohvata soli
  • 4 ravne žlice ulja
  • 8 ravnih žlica griza
Priprema:
  1. Izmutite jaje i sol pomoću pjenjače ili vilice.
  2. Dodajte ulje, pa griz. Žlice neka budu ravne, a ne onako pune. Znači koliko ulja stane u žlicu toliko stavljajte i griza.
  3. Smjesa za noklice će vam biti tekuća, ostavite ju par minuta da odstoji, zgusnut će se.
  4. Pred kraj kuhanja juhe, malom žličicom vadite noklice i stavljajte ih u juhu (računajte da noklice nabubre, pa pazite na njihovu veličinu).
  5. Kuhajte ih još 5 minuta u juhi.
  6. Gotovo, fino i mekano!

Share this

Pin

3 komentara

  1. Milena Vujinović

    Gđice Sanja, ovih dana juhice dobro dođu, pogotovo jer je prilično hladno.Svakako ću isprobati Vaš recept juhe sa noklicama.Ja ih pravim i sa kukuruznim brašnom, dodam malo peciva u smjesu.Budu jako lijepe.Mada su sa grizom najbolje.Ponekad znaju biti malo tvrđe ,zbog gustine smjese, tako da ću sljedeći put isprobati Vaš recept. Pozdrav !

  2. Andrea

    Odličan recept.. I ja ih tako pravim. Samo, ponekad znam smanjiti mjeru, pa dodam 3 žlice ulja (umjesto 4) i 6 žlica griza(umjesto 8), tj. ako pravim juhu za dvoje. Hoće li biti mekše ili tvrđe ovisi i od veličine jajeta, te od toga kolika je žlica..

  3. Nada

    …hvala nA receptu, super je 😘

Leave a Comment