Hladna salata od tune i tjestenine

Salata od tune
Današnja salata od tune je ovdje kako bi vas podsjetila na ovo lagano proljetno-ljetno jelo koje često zaboravimo u moru ostalih sezonskih jela kojima častimo naše nepce.

Ujedno, ovo je i moj drugi recept za najbolju paštu iz Rijeke, našu Paštariu.

Kod salate od tune volim to što je gotova za čas, što si namirnice mogu birati sama i to što se jede hladna pa može stajati i dva dana bez problema i biti jednako ukusna. Ja vam donosim okvirne mjere koje sam ja koristila za svoju salatu, a vi se sa svojom naravno možete igrati, nešto izbaciti, nešto ubaciti.

Kod dodavanja sjetite se i tvrdo kuhanih jaja, mladog luka, rotkvica, rukole, feferona, naribane mrkve, feta sira i maslina, a umjesto majoneze jednostavno možete dodati više kiselog vrhnja ili se jednostavno poigrati raznim krem sirevima, no meni se baš s čak malo više majoneze savršeno sviđa.

Dobar tek!

Hladna salata od tune i tjestenine
Sastojci:
  • 500 g tjestenine (npr. Paštaria Durum vijak)
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • 1 ljubičasti luk (na tržnici trenutno imate mladi domaći)
  • oko 400 g tuna komada iz konzerve
  • 140 g kukuruza (jedna manja konzerva)
  • 4 žlice kapara
  • malo maslinovog ulja
  • 2 vrećice majoneze
  • 1 ili 2 kisela vrhnje
  • sol i papar
  • po želji: tvrdo kuhana jaja, mladi luka, rotkvice, rukols, feferona, naribans mrkvs, feta sir i masline...
Priprema:
  1. Tjesteninu skuhajte po uputama s vrećice.
  2. Dok se tjestenina kuha vi pripremite ostale sastojke - paprike i luk narežite na sitno, iz konzerve ocijedite tunu i kukuruz.

  3. Skuhanu tjesteninu ocijedite pa ju, ukoliko nemate vremena čekati da se ohladi, operite pod hladnom vodom. U tjesteninu umiješajte maslinovo ulje, majonezu i kisela vrhnja. Dobro promiješajte pa dodajte ostale sastojke.

  4.  Sve dobro spojite, probajte, pa ukoliko treba dodatno začinite.
Napomena:

Od ove količine sastojaka dobit ćete punu veliku posudu salate. Ukoliko radite za sebe ili za dvoje, slobodno prepolovite sastojke.

U suradnji s Paštaria

Share this

Pin

Leave a Comment