Husari

Husari keksi

Sutra ulazimo u najljepši mjesec u godini, za mene nekako najposebniji, prosinac.

Za mene je ovo mjesec keksi i kuglofa – kada se kućom širi miris medenjaka, maslaca i pekmeza kojeg smo kuhali u ljeto. Sada omiljenu slatku zimnicu vadimo iz tamnog i hladnog podruma i spajamo je s prhkim keksima.

Husari imaju puno naziva, poznati su i pod nazivom oči ili dugmad, a svekrva mi je otkrila da su oni to zvali i učiteljska ili gospodska dugmad jer u ono vrijeme rijetko je tko nosio sjajne elegantne dugmadi. Tada se nije baš niti kuhao pekmez od svakakvog voća, osim onaj od šljiva, pa se u davna vremena ovaj keks nije ukrašavao narančastim ili crvenim pekmezom, već voćem i želeima.

Djeca su se u ono vrijeme jako radovala ovakvom keksu, a i starima u današnje vrijeme izmami osmijeh na lice kad se sjete svojih bezbrižnih prosinaca uz ove kekse.

Zato danas ovdje ovaj recept, jer i ja imam jedan prosinac kojeg se rado sjećam kad sam prvi put jela husare. Ukoliko volite poklanjati jestive poklone, podsjećam vas na to ovim slikama i dajem na ideju da i husari budu među vašim jestivim poklonima ove zime.

U slast!

Husari
Sastojci:
  • 500 g brašna (ja većinom pomiješam pola glatko, pola oštro)
  • 150 g mljevenih orašastih plodova (ja sam koristila bademe, vi možete orahe)
  • 1 Dolcela vanilin šećer
  • 300 g maslaca sobne temperature
  • 140 g šećera
  • 3 žumanjka
Priprema:
  1. Od svih sastojaka rukama umijesite prhko tijesto. Trebam će vam nekoliko minuta da lijepo umijesite glatko tijesto. Ukoliko vam i nakon nekoliko minuta ne bude glatko, slobodno dodajte malo vode.

  2. Tijesto zamotajte u foliju ili ga stavite u vrećicu i spremite ga u frižider na sat vremena da odstoji.

  3. Pećnicu ugrijte na 200C.

  4. Od ohlađenog tijesta uzimajte male komadiće tijesta koje rukama oblikujte u kuglicu (ja ih radim malo veće od komada lješnjaka jer su mi ljepši dok su manji).

  5. Kuglice stavljajte na tepsije obložene masnim papirom za pečenje.

  6. Svakoj kuglici napravite rupicu s vrhom drvene kuhače koju svako malo možete umočiti u brašno kako vam se ne bi lijepilo, iako ne bi ni smjelo.

  7. Kekse pecite oko 15 minuta, pazite da ih ne prepečete.

  8. Pospite ih šećerom u prahu pa zatim u svaku rupicu stavite malo pekmeza po želji. Ukoliko je pekmez jako tvrd možete ga malo zagrijati u manjem lončiću pa tek tada puniti kekse.

Napomena:

Ukoliko ćete u tijesto stavljati orahe, bilo bi dobro da dodate i malo limunove korice ili Dolcela limun šećer.

U suradnji s Dolcelom i WECK® staklenkama

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.