Juha od tikvica

Juha od tikvica

 

Dolazim sa sela, volim miris naše hrane, svježih namirnica i miris prirode. Volim kada se kuhinjom širi miris fine hrane i kada kroz otvorene prozore mirisi odu čak i do susjeda. Volim kada se hrana poslužuje vani, pod orahom, pod brajdom. Volim ljeto jer jedemo u prirodi i s prirodom. Imam tu sreću da sam okružena njome.

Juha od tikvica divno miriši, na trenutke bezbrižno podsjeća na vrtićke dane, na hranu kakvu su nam spremale tamošnje kuharice. Domaće lokalne namirnice ne mogu ne mirisati dobro.

Tikvica i kopar se u ovoj juhi odlično slažu. Mnogo ljudi u ljeto baše ne jede juhe, ali meni one pašu, lagane su i hranjive i ponekad ih jedem kao glavni i jedini obrok.

Ovakvu juhu u jesenskoj varijanti možete pripremiti i s bundevom, bit će jednako fina i mirisna i okrijepit će vaše tijelo potrebnim vitaminima.

Dobar tek!

Juha od tikvica
Print
Juha od tikvica
Jednostavna domaća juha od tikvica. Ovakvu juhu u jesenskoj varijanti možete pripremiti i s bundevom, bit će jednako fina i mirisna i okrijepit će vaše tijelo potrebnim vitaminima.
Sastojci:
Sastojci za juhu
  • 300 g tikvica
  • 1.5 l vode
  • 1 žlica alkoholnog octa
  • kopra po želji
  • 1 manji krumpir
  • 1 manja mrkva
  • 180 g kiselog vrhnja
  • oko 1 dcl ulja
  • režanj češnjaka
  • 3 žlice brašna
  • 1 žlica crvene paprike
  • sol
  • papar
Priprema:
Priprema
  1. Tikvicu operite i po želji ogulite. Narežite ju na kockice, premjestite u lonac, prelijte vodom, dodajte ocat (ocat dodajete kako vam se tikvice kod kuhanja nebi raspale), te svježi kopar koji ste također prethodno oprali i nasjeckali na sitno. Stavite na vatru, poklopite i pustite da prokuha.
  2. Krumpir i mrkvu operite, ogulite i nasjeckajte na sitno, dodajte u prokuhanu juhu, smanjite vatru i ostavite da se povrće kuha još 30 minuta.
  3. Kiselo vrhnje izmješajte u posudici da nema grudica, dodajte malo juhe iz lonca kako biste lakše izmješali vrhnje. Vrhnje umiješajte u skuhanu juhu, dodajte žličicu soli i malo papra po želji, promiješajte.
  4. Na kraju pripremite zapršku tako da u posebnom lončiću na ulju popržite nasjeckani češnjak samo da zamiriši, na to dodate brašno i popržite ga. Zatim nadolijete malo vruće vode, dodate crvenu papriku, promiješate i umutite u juhu. Juhu kuhajte još nekoliko minuta.
  5. Ako vam zaprška smeta možete samo zamutiti malo brašna, soli i mlake vode, pa to umutiti u juhu do željene gustoće.
  6. Na kraju juhu probajte, ukoliko treba dosolite i uživajte.

 

Share this

Pin