Kiseli krastavci

Kiseli krastavci

Ove godine doista ne znam ni sama kako sve stižem, ali uspijevam pomalo, Noa je velik i voli se družiti s bakama pa se ja stignem baviti ovakvim stvarima i zapisivati ih na blog budući da još uvijek neke svoje najdraže zimnice nemam ovdje zapisane.

Kiseli krastavci su jedna od tih najdražih zimnica – svake godine nezaobilazni. Najviše ih trošimo za tartar i za slične stvari, rijetko ih jedemo same, možda nekada uz kakav rižoto ili kajganu.

Ove godine sam se po prvi put sama primila kiseljenja, bez mame i svekrve, kiselila sam u svojoj kuhinji, što znači da i se i vi možete primiti posla gdje god da jeste, u stanu ili u kući. Iako sam radila po njihovim receptima jer si ovdje volim zapisati i s vama podijeliti provjerene recepte koji su meni fini. Iako upoznata s činjenicom da postoji bezbroj recepata i načina pripreme kiselih krastavaca – ja donosim ovaj način kako moje dvije najdraže snaše rade. Iako one koriste stari recept s jedne vrećice, ja sam ga prilagodila da sami možete birati sastojke i u preljev sami dodavati začine i ostalo.

Kiseli krastavci

Pišem vam mjeru za oko 12 staklenki, zavisno koliko su vam veliki krastavci, koliko gusto ćete ih slagati i kakve ćete staklenke koristiti.

Ja sam svoje kisele krastavce slagala u  WECK® staklenke, kombinirala sam valjak staklenke od 340 ml te kalup staklenke od 850 ml i od 580 ml gdje sam koristila gumene brtve i metalne držače za zatvaranje.

Želim vam da kao i ja uživate u procesu stvaranja svoje zimnice!

Kiseli krastavci

Ovo je recept za krastavce kako ih rade moja mama i svekrva već nekoliko godina unazad. Naravno da se vi ne morate striktno držati recepta, neka vam bude vodilja za stvaranje svoje dobitne kombinacije.

Sastojci:
  • oko 3-4 kg krastavaca (zavisno koliko su veliki)
  • 3,5 l vode
  • 6 dcl alkoholnog octa
  • 300 g šećera
  • 10 žlica soli
  • 4 žlice sjemenki gorušice
  • 4 žlice sušenog kopra (može i svježi)
  • 2 žlice sušenog korijandera
  • po želji papra
  • 1-2 žličice konzervansa (vidi pod napomena)
Priprema:
  1. Krastavce jedan po jedan operite četkicom.

  2. Staklenke također operite i posušite na suncu ili u pećnici.

  3. Krastavce na gusto poslažite u staklenke.

  4. Sve sastojke (osim krastavaca) stavite u lonac i pustite da zakuha, kuhajte dok se šećer ne otopi, nekoliko minuta.

  5. Krastavce u staklenkama zalijte vrućim preljevom i odmah ih zatvorite. Ja sam svoje zatvarala gumenim brtvama i metalnim držačima.

  6. Ukoliko ne uspijete naslagati krastavce na gusto da vam se ne dižu iznad tekućine koristite one plastične štitnike.

Napomena:

Vi u svoje kisele krastavce možete ubaciti i dodatne začine po želji, kao i neke izbaciti.

Što se tiče konzervansa, također ga možete izbaciti, kisele krastavce možete sačuvati i pasterizacijom što nije problem ako radite manje količine.

Neke domaćice i malo više zasole preljev pa koriste sol kao prirodni konzervans.

Kiseli krastavci

Share this

Pin

Leave a Comment