Kladdkaka – švedski čokoladni kolač

kladdkaka

Jedan od najpopularnijih švedskih kolača upravo je Kladdkaka – poslužen uz šalicu kave ili čaja savršen je za popodnevno uživanje u trenutku.

Ukoliko ste ljubitelj švedskih stvari upoznati ste i s pojmom Fika – koji bismo najbolje mogli prevesti kao pauza za kavu, odnosno Fika bi bila šalica dobre kave poslužena sa slatkim pecivom, keksima ili kolačem. Fika je vrijeme kada u danu pronađete 15 minuta za sebe, vrijeme u kojem ćete se napuniti pozitivnom energijom.

Zato je danas mojih 15 minuta izgledalo upravo ovako – švedski kolač i uživanje.

U slast!

Kladdkaka - švedski čokoladni kolač
Sastojci:
  • 2 jaja
  • 130 g šećera
  • 40 g Dolcela kakaa
  • prstohvat soli
  • 120 g maslaca
  • 100 g mljevenih badema
Za posluživanje:
  • 100 ml Dolcela tekućeg šlaga 5+
  • svježe voće po želji
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 180 C i ostavite da se grije.

  2. Pjenjačom izmješajte jaja i šećer u posudi.

  3. U smjesu prosijte kakao i prstohvat soli.

  4. Zatim dodajte i prethodno otopljen maslac i bademe.

  5. Smjesu izlijte u kalup promjera 18 ili 20 cm i stavite peći oko 20 minuta. Kolač treba ostati vlažan i sočan - kada izvana dobije koricu gotov je. Pazite da ga ne presušite.

  6. Kolač malo prohladite pa ga poslužite s istučenim šlagom i svježim voćem.

kladdkaka

U suradnji s Dolcela

Share this

Pin

1 Comment

  1. Sonja

    Kolač je odličan, mi ga jedemo sa kupinama 🙂 pravo uživanje za male i velike.

Leave a Comment