Kolač od mrkve i naranče

Ovak kolač od mrkve i naranče je izašao u mojoj gastro kolumni unutar Grazie. Namirnica mjeseca veljače bila je naranča i u ovom receptu me je skroz iznenadila. Inače naranču vidim samo u kombinacijama s čokoladom, a ovog puta sam se malo išla igrati i stvarno je ispalo predobro.

Naranča se skroz blago i lijepo osjeti. Ako narančama ne bude sezona, a vi poželite jesti ovaj kolač, možete ju izbaciti, dodati nešto drugo, dodati neki drugi začin, recept vam dozvoljava da se njime igrate. Također, ako nemate naranče kojima bi mogli oribati koricu, možete kupiti gotovu naribanu koricu, koja je, ja vjerujem, puno manje štetna.

Ovo je također kolač koji ostaje sočan i par dana, ne suši se, ali ga morate držati poklopljenog kao i sve ostale.

U slast!

Recept

Kolač od mrkve i naranče
Ukusan i fin kolač od mrkve u kojem se mrkva, naravno, ne osjeti, a daje kolaču jednu svježinu i vlažnost.
Sastojci:
  • 180 g smeđeg ili muscovado šećera
  • 1 vanil šećer
  • 180 ml ulja
  • 3 cijela jaja
  • 140 g naribane mrkve
  • 50 g grožđica ili nekog suhog voća
  • korica 1 naranče
  • 180 g mekog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta ili začina za medenjake
  • po želji pola žličice muškatnog oraščića
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 180C.
  2. Mikserom ili pjenjačom u posudi izmješajte šećere, ulje i jaja pa dodajte sve ostale sastojke.

  3. Izlijte u kalup manjeg promjera i pecite oko 40-45 minuta, zavisno od pećnice.


Napomena:

Ukoliko ne volite ili u tom trenutku nemate doma, grožđice i naranču možete izbaciti.
Ja sam ovo pekla u okruglom kalupu kao malu tortu, ali vama predlažem da ga pečete kao kolač radi lakšeg rezanja (20*20 cm).
Ukoliko trebate veliki kolač, samo poduplajte sastojke.

Share this

Pin

3 komentara

  1. sassy

    Predivno izgleda 😀 Cim uhvatim mrvicu vremena isprobat cu!

  2. meri

    Nedavno sam spremala ovaj kolač i oduševila sam se! Hvala na divnom receptu!

  3. Korana

    U pecnici je. Malo po mom ali uvijek tvoje ideje!

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.