Zamrzavanje hrane

Zamrzavanje hrane kao dio održivog razvoja

Muž i ja postali smo svoje domaćinstvo tek prije 3 mjeseca i odmah smo od početka usvojili neke navike kako da naše domaćinstvo bude štedljivije i čuva okoliš oko sebe (korištenje led žarulja, te smanjivanje otpada bili su neki naši počeci). Navike smo imali i prije, a sada napokon imamo i više prostora za širenje…

Kako zamrznuti jagode?

Mi doma imamo običaj zamrzavati razno voće i povrće, breskve, bundeve, tikvice, višnje, pa i jagode. Neki od vas su me pitali kako zamrznuti jagode, a da one barem donekle zadrže svoju svježinu ili čak oblik. Stvarno je jednostavno, evo kako. Jagode operite, uvaljajte ih u kristal šećer i spremite u vrećice za meso, pa…

Kako ukloniti mast iz juhe?

Mast iz juhe najlakše ćete ukloniti pomoću leda. Juhi dodajte 3-4 kockice leda, masnoća će se skupiti i stvrdnuti oko njih pa je uklonite žlicom. Juhu nakon toga možete malo podgrijati.

Izvor fotografije: Simply Scratch

Kako najlakše naribati čokoladu?

Mrzite ribati čokoladu i uvijek se namučite? Ovo je koristan trik koji će vam olakšati taj dio posla.

Prethodno čokoladu stavite u hladnjak na sat-dva. Tako dobro ohlađena čokolada lakša je za ribanje.

Izvor fotografije: www.lovefromtheoven.com

Što učiniti kada vam u otopljenu čokoladu uđe voda?

Poznato je da kada topimo čokoladu voda ne smije doći u doticaj s njom jer ćemo tu istu čokoladu moći baciti. No, postoji trik kako spasiti situaciju. Ako vam u otopljenu čokoladu uđe voda, ona više neće biti dovoljno masna i stvorit će se grudice i postat će kao guma. Stvar možete spasiti tako što…

Kako spriječiti da se miris jednog jela ne proširi na drugo jelo unutar frižidera?!

Najčešći strah oko ovog pitanja imamo onda kada trebamo tortu spremiti u frižider,a u njemu su već kobasice, slanina ili neko meso. Nemate dovoljno velik kalup u koji biste ju spremili, pa vadite sve van iz frižidera radi straha od neugodnih mirisa. Postoji jednostavno rješenje. Sve što trebate napraviti je nasipati malo sode bikarbone u…

Kako da vam voda ne iskipi van iz lonca

Svi muku mučimo i kuhamo jela koja ne smijemo ostaviti bez nadzora jer bi nam svaki čas mogla iskipiti. Postoji mali kuhinjski trik koji olakšava pripremu jela u loncima. Sve što trebate napraviti je to da poprečno lonca (kao na slici) stavite drvenu kuhaču, voda i ono što već kuhate u loncu nebi smjelo iskipiti…

Što koristiti kao zamjenu za limun?

Često puta nam se svima desi da u neki recept ide limunova korica ili limun, a mi sami nemamo svoj domaći limun i jedina opcija nam je ovaj iz trgovine u čije podrijetlo baš ne vjerujemo. Donosim vam neke zamjene koje ja koristim i koje mi olakšavaju kuhanje. Limun šećer je praktičan mali pomagač u…

Ako trebate jako taman kakao – Birajte Kraš ili Lidl kakao

Dugo vremena sam tražila kakao koji je jako taman, i koji će kada stavim 2-3 žlice dati tamnu, jako tamnu boju kolaču, biskvitu ili kremi. Svaki kakao koji sam kupila bio bi svijetao – poput čokolade u prahu i onda ga moram staviti jako puno da bih dobila tu boju koju trebam. Kraš kakao sam…

Bundeva mora biti hladna

Ako radite kolače s bundevom, obavezno ju prethodno ohladite i dobro ocijedite, inače vam se biskvit ili keksi neće uspjeti dići makar stavili i cijeli prašak za pecivo.

Kako izvaditi ljusku od jajeta van?

Ako vam kod odvajanja žumanjaka i bjelanjaka upadne ljuska jajeta u posudu, najlakše ćete ju izvaditi drugim dijelom ljuske. Niti ne pokušavajte rukom, nožem, žličicom, već ljuskom jajeta. Ide van odmah.

Što kada presolimo varivo?

Ukoliko slučajno presolite neko varivo, tada u gazu stavite žlicu-dvije riže, sve dobro vežite u čvor i uronite u posudu tako da krajevi gaze ostanu vani kako bi nakon 15-ak minuta mogli izvaditi umotanu rižu. Riža će pokupiti višak soli.

riba

Ideja za bolji okus ribe: Slanina, češnjak i peršin

Nakon 7 dana bolesti vratio mi se okus u ustima i danas je na meniju riba bogata Slavonijom. U mojoj kući riba se većinom jede pečena i to obavezno na ovaj način. Ja vam ovoga puta ne donosim recept, već samo ideju kako možete malo začiniti ribu da bude finija, pogotovo ako se radi o…

Kako učvrstiti masni papir za tepsiju

Ako vam masni papir za pečenje pleše po tepsiji, zgužvajte ga u šaku, stavite pod vodu  i smočite. Zatim ga takvog mokrog položite na tacnu i neće se micati, a svejedno će odraditi svoje.