Krater kolač

Ako volite puding u kolačima onda je krater kolač savršen za vas. Spoj biskvitnog tijesta, pudinga i kiselkastog vrhnja na vrhu nama je fin, a nadam se da će biti i vama. A kada se ispeče kolač doista kratere pa ga i ime opravdava.

Ovo je recept s Coolinarike po kojem ga svi rade tako da se ni ja nisam puno zezala s nekim izmjenama, samo sam ga htjela zapisati na blog i otkrit vam ovaj kolač ukoliko još niste čuli za njega.

Ja sam ga radila s bourbon pudingom i dodala sam nešto malo više vrhnja na kraju jer mi je tako finije.

Neka vam bude u slast!

Krater kolač
Sastojci:
Sastojci za puding:
  • 8 dl mlijeka
  • 2 Dolcela bourbon pudinga
  • 4 Dolcela vanil šećera
Sastojci za biskvit:
  • 5 jaja
  • 250 g šećera
  • 1 Dolcela vanilin šećer
  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žlice Dolcela kakaa
  • 1 Dolcela prašak za pecivo
  • 1 dl ulja
  • 1 dl mlijeka
Sastojci za preljev od vrhnja:
  • 3 kisela vrhnja
  • 9 žlica šećera
Priprema:
  1. Ja najčešće puding kuham tako da sve sastojke pomiješam u loncu, stavim na vatru, povremeno promiješam dok ne zakuha, zatim nastavim stalno miješati nekoliko minuta dok se puding ne skuha.
  2. Puding maknite s vatre, prekrijte ga prijanjajućom folijom (skroz po površini pudinga, ne preko lonca) i ostavite ga da se prohladi.
  3. Pećnicu zagrijte na 180C, a tepsiju dimenzija otprilike 35*25 cm obložite masnim papirom za pečenje.
  4. Bjelanjke odvojite od žumanjaka.
  5. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
  6. Žumanjke posebno izmiksajte sa šećerima dok ne pobijele pa im dodajte ostale sastojke, sve skupa izmiksajte da se spoji.
  7. Bjelanjke umiješajte ručno uz pomoć špatule.
  8. Smjesu lagano istresite u tepsiju, malo poravnajte pa uz pomoć žlice slažite puding na smjesu.
  9. Puding slažite skroz na gusto.
  10. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 40-50 minuta, zavisno od pećnice.
  11. Pred kraj pečenja u jednoj posudi pomiješajte kisela vrhnja i šećer.
  12. Kolač izvadite van, prelijte ga vrhnjem pa ga vratite nazad u pećnicu na još desetak minuta.
  13. Pečeni kolač prohladite pa ga poslužite.

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.