Krokant torta

Dolcela krokant torta
 

U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije  
 

Ovo je njegova torta. Sjeti je se tu i tamo i zaželi ju za posebne prilike. On jako voli pržene lješnjake i bijelu Linoladu. Ovaj vikend bila je posebna prilika, slavio je rođendan i zaželio je nju, Krokant tortu.

Recept smo dobili od njegove sestre, koja je ovu tortu slučajno iskopala u moru reznih recepata na Coolinarici i od tada imamo novu tortu miljenicu u familiji.

Ova torta svaki put nekako ispadne drugačije, možda nešto nadodam, nekada previše miješam bjelanjke, biskvit je nekada puniji, nekada skroz pufast. Kako god bilo, torta uvijek ispadne fina, to volim.

Možete ju nadograditi na svoj način, mi smo jednom biskvite dodatno premazivali bijelom Linoladom, u kremu smo dodatno ubacivali mljevene lješnjake… Mašti nema kraja.

Nadam se da će krasiti i neki vaš lijep i bitan dan.

U slast!

Dolcela krokant torta
Print
Krokant torta
Miris pečenih lješnjaka, svilenkasta krema s bijelom linoladom i krokant kao ukras - tajne su zašto je ova torta u mojoj obitelji među omiljenima. Unatoč dugačkom opisu, uz to je i jednostavna za pripremu.
Sastojci:
Sastojci za biskvit
Sastojci za kremu
Za krokant
  • 50 g šećera
  • 50 g lješnjaka
Dodatno
  • bijela linolada
  • prženi mljeveni lješnjaci
Priprema:
Priprema biskvita
  1. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  3. Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksajte u čvrsti snijeg.
  4. Žumanjke sa šećerom izmiksajte dok ne udvostruče volumen i dok ne postanu bijeli.
  5. Zatim dodajte gussnel, kakao, ulje, aromu i lješnjake.
  6. Sve dobro izmiksajte pa dodajte bjelanjcima - laganim i kružnim pokretima umiješajte u smjesu.
  7. Okruglom kalupu obložite dno papirom za pečenje, stranice mu namastite. Smjesu za biksvit izlijte u kalup, stavite peći oko 30-35 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe van suha.
Priprema kreme
  1. Dok se biskvit peče, vi pripremite kremu.
  2. Izmjerite 7 dcl mlijeka.
  3. U jednoj manjoj posudici izmješajte gusnel i šećer, pa iz izmjerenog mlijeka dodajte 8 žlica mlijeka, dobro promiješajte da nema grudica.
  4. Preostalo mlijeko zakuhajte, umiješajte Lino ladu i aromu lješnjaka (ja stavim oko 1 žličice), miješajte dok se lino lada ne otopi, zatim dodajte gusnel uz stalno miješanje. Kuhajte nekoliko minuta dok se krema ne zgusne.
  5. Skuhanu kremu maknite s vatre, ja sam ju premjestila u posudu miksera, prekrijte ju prijanjajućom folijom na način da ju zaljepite direktno na kremu, ne na rubove posude. Ostavite kremu da se ohladi.
  6. Ohlađenu kremu razraditi mikserom u svilenkastu kremu.
  7. Zatim joj dodati tekući šlag (ne izmiksan već tekući) te sve skupa zajedno izmiksati.
Priprema krokanta
  1. Šećer stavite u manji lonac, kada se počne karamelizirati dodajte mu cijele lješnjake. Miješajte par minuta sve dok se šećer ne počne ljepiti za njih. Istresite lješnjake na masni papir, ostavite ih da se ohlade. Ohlađene sameljite u grubo.
Slaganje torte
  1. Ohlađeni biskvit prerežite na pola. Jednu polovicu biskvita namažite linoladom, posujte lješnjake pa tek onda debelo premažite kremom, preklopite drugim biskvitom, pa zatim cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Ukrasite krokantom ili prženim mljevenim lješnjacima.
Napomena:
Ovu tortu možete peći u kalupima promjera od 22-26 cm, zavisno o veličini kalupa, varirat će debljina biskvita i visina torte.

Share this

Pin

1 Comment

  1. Ivana

    Mmmmm. Jučer ispečena i čekamo prvu degustaciju danas 😀

Leave a Comment