Ljuti ajvar od paprike paradajzerice

Ove godine sam prvi puta radila ajvar. Nisam znala kako ga trebam raditi, koji je postupak i kako se taj sav proces odvija. Zato vama donosim sve u detalje, vjerujem da među vama ima domaćica i domaćina koji ga također nisu radili i ne znaju sve ‘cake’ pravljenja domaćeg ajvara. Moji doma uvijek rade pinđur i ajvar od crvene roge, fin mi je ali ja sam oduvijek znala da volim dok je ajvar narandžaste boje, da je gust i da se u njemu zeleni. Nisam znala kako da dobijem takav ajvar i onda sam otkrila – to je ajvar od paprike paradajzerice, senf mu daje taj neki okus koji dodatno volim, a zelena ljuta papričica i puno peršina mu daje te zelene tragove koje tražim u svakoj žličici koju izvadim na kruh. Još je jedan  trik što je paprika kuhana, a ne pečena,. I evo ga, donosim vam recept za moj omiljeni ajvar.

Za ajvar trebate:

*od ove količine dobit ćete oko 10-12 srednjih teglica, mjeru slobodno možete povećati na duplo zavisi koliko paprike imate

  • 5 kg narezane paprike paradajzerice ili bilo koje druge paprike koju imate (oko 6.5 kg paprike znači neočišćene)
  • 1.5 kg narezanog patlidžana (kada ga kupujete treba vam 3 kg, dok ga očistite i ogulite taman ćete dobiti oko 1.5 kg)
  • 1-2 cijela režnja češnjaka
  • 2 dcl vinskog octa
  • 3 žlice soli
  • papra po ukusu
  • 2-3 ljute feferone (ako radite s paradajzericom ona je i sama po sebi ljuta pa vam možda i ne trebaju-ja sam stavila jer volim ljuto)
  • 1 kocka goveđe juhe
  • 2 žlice senfa
  • 5 dcl ulja
  • pola konzervansa
  • velika šaka svježeg peršina

Priprema:

Pripremite si najveći lonac što imate. Za ovu količinu paprike ne trebate kuhati onako vani na plinu u loncu od 20 l, ali ako radite s većom količinom paprike onda će vam tako biti najlakše.

  1. Papriku operite i očistite od peteljki i sredina. Patlidžane ogulite i narežite na četvrtine. Jedan veliki režanj češnjaka očistite.
  2. Očišćeno povrće stavite u lonac skupa sa: 3 l vruće vode, 2 dcl vinskog octa, 3 žlice soli, papra po ukusu i ljutim papričicama ako ćete ih stavljati. Sve to zajedno kuhajte na umjerenoj vatri, ne prejakoj, s povremenim miješanjem dok god povrće ne omekani, tada je gotovo (oko 45). Nemojte ga prekuhati, kožica se s paprike nebi smjela jako odvajati.
  3. Povrće ocijedite iz te vode i usitnite ga u blenderu, sa štapnim mikserom ili na mašinu za meso.
  4. Samljeveno povrće opet kuhate na umjerenoj vatri, ne prejakoj, i to sa: 1 kockom goveđe juhe, 2 žlice senfa i 5 dcl ulja. Miješajte svako malo čisto da vam dno ne zagori, ako ćete kuhati na velikoj vatri, morat ćete stalno miješati. Kuhate oko 45-50 minuta, dok se na površini više ne bude skupljala voda i dok kada prođete kuhačom po dnu lonca ostaje trag i ajvar bude gust.
  5. Teglice operite i osušite u pećnici. (Uzeti najveću tepsiju koju imate i naliti u nju vode da pokrije dno. Uzmite teglice i poslažite na tepsiju bez poklopaca. Stavite tepsiju sa staklenkama i vodom u pećnicu, upalite na 180C, zatvorite vrata pećnice i ostavite da se staklenke steriliziraju. Znat ćete da su gotove kada sve budu suhe,  tada ugasite pećnicu i izvadite ih van. Nekako će vam se to vrijeme taman poklopiti kada budete završavli ajvar.)
  6. Pred kraj kada je gotov probajte ga i vidite dali vam pašu okusi, dodajte još soli, papra, senfa… Ja obično dodam, jer volim više svega.
  7. Kada je gotov, u njega usipajate pola konzervansa, promiješajte i ostavite na vatri još oko minute.
  8. Svježi peršin operite i nasjeckan dodajte u ajvar. Promiješajte i ugasite plamen.
  9. Osušene teglice punite ajvarom. Napunjene zatvorite poklopcem i okrenite naopako na 15 minuta da se hermetički zatvore.
  10. Ukoliko su vam slučajno neki poklopci hrđavi nemojte ih okretati naopako već napunjene teglice ajvara posložite u tepsiju i stavite u pećnicu na 180C sa malo otvorenim vratima da se zapeku dok se ne ulovi kožica. Dok se ajvar grije vi malo u jednom loncu ugrijte ulje. Kada se je stvorila kožica (oko 10-15 minuta) toplo ulje prelijte preko ajvara da se zatvore sve pore i poklopite poklopcima ili celofanom.

To vam je to, vremenski traje sve zajedno oko 3 sata, ali meni se isplatio svaki trud. Nekome se možda ne isplati potrošiti toliko vremena za tih nekoliko teglica, zato sam vam pisala recept za 5 kg paprike pa ako trebate raditi veliku količinu za veće domaćinstvo vi samo povećajte mjere prema kilama paprike koliko imate i uživajte radeći svoj ajvar. Lijepo ga spakirajte, pokoji možete nekome i pokloniti, mislim da svi cijene domaće poklone, pogotovo ovako fine.

Sanja

Share this

Pin

5 komentara

  1. ajvar sam radila prvi put prije dvije godine, nisam imala problema sa pravljenjem jer sam cijelo djetinjstvo ustvari sudjelovala u pravljenju ajvara i sve mi je bilo poznato, ali lijepo je dok netko predoči ovakve detaljnije upute, super ovako ljuti ajvar

    • Ja nisam kao mala sudjelovala, tada me to nije zanimalo, vidiš kako se to sve okrene 🙂 Zato sam sada pisala detaljno ako netko zivi u stanu i nema npr. mamu blizu ili baku da pripomogne i kaze 🙂 pa valjda bude nekom pomoglo 🙂

  2. A na kojoj temperaturi se kuva, srednjoj ili najjacoj? I da li ajvar moze tako vruc u ne tako vruce teglice?

    • Svetlana evo nadodala sam jačinu vatre 🙂 Hvala ti na javljanju. Prvi dio kada kuhas povrce kuhas na umjerenoj vatri, srednje jakoj, tu i tamo promijesaj i ostavis da se kuha, kao npr. kada kuhas tjesteninu 🙂
      Drugi dio kada kuhas mljeveno povrce kuhas isto na srednje jakoj vatri, svako malo promijesaj da nebi zagorilo, ti mozes kuhati i na jacoj vatri ali onda samo stalno mijesaj jer bi moglo zagoriti. Staklenke kako sam opisala pod brojem 6. Izadju vruce iz pecnice, tako da vruc ajvar kada ide u njih nema problema 🙂 Samo si trebas tempirati da 15ak minuta pred kraj kuhanja ubacis oprane staklenke u pecnici na susenje 🙂 U slucaju da su ti staklenke hladne, onda u svaku staklenku na dno stavis 1 seflju ajvara da se staklenke od njega ugriju, i paralelno u sve staklenke stavljas malo po malo, da se sve one s ajvarom zagrijavaju. Onda ne punis 1 staklenku odmah punu pa drugu, pa trecu, vec paralelno punis sve zajedno 🙂 A i uvijek postoji opcija da skuhani ajvar pokrijes i ostavis da se ohladi, i hladan ajvar sipas u teglice 🙂 Nadam se da sam pomogla, javi ako mogu jos nekako pomoci ili bolje objasniti 🙂 :*

Trackbacks for this post

  1. ifunbox

Leave a Comment