Ludo tijesto – tijesto za sve

Ludo tijesto

Otkrila sam ludo tijesto.

Iako je ovaj recept bio popularan još 80-ih godina pod raznim imenima, ja sam ga evo otkrila nedavno. Obožavam ovaj recept. Ovaj recept ćete naći još i pod nazivom fino tijesto – sastojci su više manje isti, razlike su u nijansama, netko stavlja više jogurta, netko manje itd., meni se je ovaj pokazao odličnim i zato ga zapisujem ovdje svima nama. 

Radi se o tijestu koje stoji u frižideru čak do 7 dana. Od njega možete praviti pizzu, motati kiflice, raditi poderane gaće, kruh ili krofne. Od ove mjere ispadne puno tijesta, tako da ćete imati za više toga. Jedan dan ispecite pizzu, drugi dan pecite poderane gaće, kiflice. Igrajte se i uživajte.

Samo svaki put tijesto izvadite iz frižidera, uzmite koliko trebate i ostatak vratite.

Ludo tijesto

Ja sam njime oduševljena u kombinaciji slanih tijesta, znači pizza, kiflice i poderane gaće. Krafne su mi zanimljive i stvarno mirišu po krafnama, no na blogu se krije recept za one moje najdraže, šuplje i mekane kao duša. No, stavila sam vam sliku i kako ispadnu s ovim tijestom. Možda ih napuniti s čokoladom ili marmeladom? Ja sam za.

Ovo tijesto ne morate dizati, znači kad ga zamijesite možete ga odmah valjati i peći. Što se tiče pizze, jednostavno je, samo uzmite koliko trebate, izvaljajte i nadjenite po želji.

Što se tiče poderanih gaća, tijesti izvaljajte na otprilike 1.5-2 cm debljine, izrežite željene oblike i pecite ih u tavi na dubokom ulju par minuta sa svake strane (neka vatra pritom bude srednje jaka). Kiflice je dovoljno peći oko 20 minuta na 180C. 

Krafne također izvaljajte na otprilike 1.5 cm debljine i također ih pržite u dubokom ulju na umjerenoj vatri par minuta sa svake strane.

Ukoliko biste imali bilo kakvih pitanja, pišite!

Dobar tek ili u slast? 

Svejedno je!

5 from 1 vote
Ludo tijesto - tijesto za sve
Sastojci:
  • 300 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 svježi kvasac ili 2 instant suha
  • 1 kg glatkog brašna
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jaja
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice ulja
Priprema:
  1. Mlijeko sa šećerom zagrijati da bude mlako. Zatim ugasiti vatru, dodati kvasac i ostaviti ga da nabubri.

  2. U posudu dodati sve ostale sastojke i na kraju dodati uzdigli kvasac. Zamijesiti glatko tijesto. Pomozite si sa 1-2 šake brašna ukoliko je potrebno da ga oblikujete (kako svako brašno drugačije upija tekućinu, možda vam bude trebalo malo više brašna, ali tijesto treba ostati mekše pa nemojte pretjerati).

  3. Premjestiti ga u nauljenu posudu, poklopiti i spremiti u frižider do 7 dana.

  4. Vaditi po potrebi.

  5. Nakon vađenja ga malo premjesite te rukujte s njim kao i sa svakim drugim tijestom.

Napomena:

Iako se govori kako tijesto može stajati do 7 dana, meni nije nikada izdržalo više od 3 dana.

 

U suradnji s Kenwood Hrvatska

 

 

Share this

Pin

10 komentara

  1. Anja

    Ciao!
    Radila sam ludo tijesto prema ovom receptu i super je ispalo sve što sam od njega kasnije radila – dva puta sam napravila krafne i jednom pizzu. Dođe kao spas u zadnji čas tijekom tjedna kada dolazimo kasnije kući a malome (2 g.) treba napraviti ranu večeru, pa samo dodam juhu ili neko varivo. A i mali viče: “mmmm dooobooooo”.
    Imam pitanje: bi li mogla napraviti tijesto od polovice sastojaka da mi ne stoji tako dugo u frižideru?
    Hvala,
    Anja

  2. Dajana

    Pitanje- zašto mi je tijesto ispali gnjecavo? Radila sam po Recept, ali svega duplo Manje i jednostavno se nije dalo fino umiješati, koliko god brašna Dodavala. Da li je stvar u toplom mlijeku, da li isključivo mora biti glatko brašno (ja sam stavila pola-pola), je li moglo bez jogurta…?

    • Draga Dajana, sve bi se trebalo moći lijepo umijesiti iako je u pola mjere. Možda zbog oštrog brašna, ono zahtjeva puno manje tekućine, barem po nekom mom iskustvu pa je možda zbog njega, nisam sigurna. Zbog jogurta tijesto ispadne mekano, nije suho, ali naravno da se može zamijeniti drugom tekućinom. Žao mi je što nisam puno pomogla..

  3. Ivana

    Može li se staviti pirovo brašno umjesto glatkog?

  4. Zdenka

    Pravila sam tijesto i stvarno je ludo!nisam ga nikako mogla obuzdati u hladnjaku.prvo sam ga stavila u nauljenu vrećicu,pa nju u drugu vrećicu.nakon par satu u hladnjaku,tijesto je poludilo-probilo i prvu i drugu vrećicu.da li tijesto nakon nekog vremena prestane nadolaziti(povećavati volumen)?Inače je jako zahvalno za izradu raznih peciva.

  5. Stela

    MIslim da je 500 ml mlijeka previše, morala sam dodati još pola kile brašna da tijesto ne bude mljackavo. To je iz mojeg iskustva.

    • Pozdrav Stela,
      istina je, zavisi od brašna treba nadodati, svako drugačije upija, meni obično treba oko 2 šake brašne, a i to ispadne oko 150 g više.
      Smanjit ću mlijeko u receptu malo pa da ne bude previše dodavanja i da vas ne zbuni 🙂
      Hvala ti na komentaru, taman sam i ja opet zamijesila 🙂

  6. Majda Boros

    Hvala za recept STVARNO super sve radon po receptu Samo kad pravim kifle Sa sunkom I sirom volume Jos naribati puter I presloziti tjesto kao za krosante I moji se jih nemogo docekat svakog puta hvala zVam xx

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.