Medena pita

Medena pita

 

Danas vam donosim recept za jednu stvarno pravu starinsku, tradicionalnu slasticu. Medena pita se na ovim prostorima jede još od vremena naših prabaka i baka i nema kuće u kojoj se ona nije mijesila. Nekoga ona veže za blagdane, nekoga samo na stara bezbrižna vremena i jednostavnost ondašnjih slastica, jer kada pogledate sastojke ove pite uvidjet ćete da ih sve imate doma i da se možete odmah baciti na pripremu.

Ja nemam uspomenu na nju, ovih dana sam ju prvi put u životu radila i prvi put sam ju u životu jela, do danas sam samo o njoj slušala. Dogodio mi se dan da je vani bilo oblačno i padala je kiša, doma nisam imala laptop, nisam imala nikakvog posla, pa sam si ga odlučila zadati. Kada prvi put u životu idete raditi ovakvu pitu dobro je da imate vremena, čisto da si sve u miru pripremite i da nigdje ne žurite, tako sam i ja, igrala sam se. Sve sam radila smireno i polako, imala sam jako puno volje i imala sam jako veliku želju da ispadne baš ona prava, kakvu ju svi vi znate, i ispala je!

Ove pite ispadne jako puno, to me je baš pozitivno iznenadilo, malo sam ostavila nama, malo sam odnijela bakama, malo sam odnijela u goste i još je ima, a nije da sam potrošila puno sastojaka. Također sam čitala da ona mora odstajati preko noći, pa čak i duže. Ja ne znam za to, ali moja pita je već nakon 3 sata bila mekana i svi smo uživali u njoj.

Donosim vam detaljan recept, vjerujem da će i vama ispasti jednako fina, lijepa, prhka i ukusna, pa mora, stvarno malo toga može poći po zlu. Ukoliko vam se desi da vam koja kora i pukne, to nema veze, kada se sve spoji i premaže i kada se ona nareže, to se ništa ne vidi. Moja nijedna nije pukla, ali sam se namučila s valjanjem prve tri dok nisam skužila kako da dobijem lijepi kvadrat, tek četvrta, zadnja kora mi je bila lijepo razvaljana. Reklo bi se: ‘Čovjek se uči dok je živ’, e baš je tako i bilo i u tom tonu vas ostavljam, u nadi da ćete se jednog dana i vi okušati u pripremi.

U slast!

 

Medena pita
Medena pita je popularna starinska slastica koja se i danas naveliko peče u našim domovima. Mekana, prhka i mirisna pita koju svi obožavaju neizostavni je dio blagdanskih stolova diljem Hrvatske gdje se uvijek traži komad više.
Sastojci:
Sastojci za kore
  • 3 žlice mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice ulja
  • 150 g šećera
  • 400 g brašna pola oštro, pola glatko
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1 cijelo jaje
  • malo ruma za poprskati kore ili rum šećer za u kremu
Sastojci za kremu
Priprema:
  1. Margarin vam treba biti sobne temperature, pa ga ostavite na toplom dok vi pripremate pitu.
Priprema kora
  1. U lončiću zagrijati mlijeko, med, ulje i šećer. Potrebno je stalno miješati sve dok se šećer ne otopi, oko 2-3 minute.
  2. Brašno prosijte sa sodom.
  3. U posudu od miksera ili običnu posudu za miješenje stavite prosijano brašno, jedno razmućeno jaje i otopljenu smjesu iz lončića.
  4. Zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da ga da se odmori 15 minuta.
  5. Ovo su kore koje se peku na preokrenutoj tepsiji, tako da si izrežite 4 masna papira na veličinu preokrenutog pleha od pećnice, te upalite pećnicu na 180C i ostavite ju da se grije.
  6. Odmoreno tijesto raspodijelite na 4 dijela, izvažite svaki dio da vam bude iste gramaže, tako ćete znati da će vam kore u presjeku gotovog kolača biti iste debljine. Svaki dio možete još dodatno premjesiti rukom.
  7. Papir na kojem ćete valjati tijesto dobro pobrašnite (slika u galeriji), stavite tijesto gore, njega također pobrašnite, pa pomoću valjka razvaljajte tijesto na veličinu izrezanog papira. Tijesto se da lijepo valjati, ukoliko se počne ljepiti, samo ga dodatno pobrašnite. Ja sam ga čak uspjela malo razvući i rukama, nije pucalo.
  8. Svaku koru je prije pečenja potrebno izbosti vilicom.
  9. Papir s razvaljanom korom stavite na preokrenuti pleh, ubacite ga u pećnicu i pecite 5 minuta, nikako ne duže.
  10. Dok se jedna kora peče, razvaljajte drugu slijedeći isti postupak.
  11. Kore je prije filanja potrebno ohladiti.
Priprema kreme
  1. Zakuhajte mlijeko sa šećerima, zatim dodajte griz. Kuhajte na laganoj vatri još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Maknite s vatre, ohladite. Svako malo promiješajte kako biste izbjegli stvarnje korice.
  2. Margarin pjenasto izmiksajte mikserom, pa mu zatim dodajte ohlađenu kremu, još jednom sve zajedno izmiksajte da se spoji.
  3. Kremu raspodijelite na 3 jednaka dijela, u jedan dio dodajte kakao ili čokoladu, dobro promiješajte.
Slaganje pite
  1. Najlakše će vam biti slagati pitu na tom plehu na kojem ste pekli kore.
  2. Prvo stavite jednu koru, malo ju poškropite rumom ukoliko želite ili ako ste dodali rum šećer u kremu, ne trebate. Zatim preko nje ravnomjerno premažite bijelu kremu, stavite drugu koru, ne morate koru jako utisnuti u kremu, ja sam samo malo, koliko mi je pita dozvolila, a da krema ne curi van iz nje. Zatim na drugu koru premažite kremu s kakaom, stavite opet koru, pa bijelu kremu, pa koru. Na kraju još malo lagano sve utisnite, prekrijte vrećicom ili prijanjajućom folijom i stavite pitu na hladno da se odmara dok ne omekani.
Napomena:

Ukoliko želite, vi možete koristiti masnoću po izboru, poput maslaca.
Ovo su kore koje se preku na preokrenutom plehu.
U ovoj piti se svaka kora treba poškropiti rumom, ukoliko ćete u kremi koristiti rum šećer, ovaj dio zanemarite.
Pita prije konzumacije treba odstajati barem nekoliko sati da bi se mogla rezati, sutradan će ona biti toliko mekana da ćete se ugodno iznenaditi.

 

Share this

Pin

Trackbacks for this post

  1. Medena pita
  2. Bijela pita - Domaćica | Gastro blog

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.