Mirini kroasani

Moja svekrva zove se Mira i ona najčešće radi ove fine hrskave kroasane. Uvijek joj svi ispadnu jednaki, lijepi i rumeni, zato zapisujem njen recept ovdje.

Možda ga netko radi isto ili slično, ali neka i ovaj bude zapisan ovdje za mene, vas i za neka druga vremena.

Dobar tek!

Mirini kroasani
Sastojci:
Sastojci
  • 2.5 dl mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 2 žličice soli
  • 50 ml ulja
  • 2.5 dl vode
Dodatno
  • 250 g maslaca ili margarina sobne temperature
  • 1 jaje
  • sjemenke za posip
Priprema:
  1. Zagrijte mlijeko s 2 žlice šećera da bude mlako pa u njega dodajte kvasac i ostavite na toplom da nabubri.
  2. U posudi zamijesite tijesto od uzdiglog kvasca i svih ostalih sastojaka. Tijesto ostavite na toplom dok se ne udvostruči, otprilike sat-dva.
  3. Maslac ili margarin izmiksajte mikserom kako bi bio maziv.
  4. Uzdiglo tijesto podijelite na 6 jednakih kugli tijesta.
  5. Svaku kuglu tijesta premijesite, oblikujte pa razvaljajteu krug promjera oko 20 cm.
  6. Slažite krugove tijesta jedan na drugi i pritom svaki premažite s maslacem. Zadnji komad tijesta nemojte premazati.
  7. Sada izvaljajte što tanje u pravokutnik.
  8. Tijesto prvo izrežite na trake visine od 8-10 cm pa ga zatim izrežite na trokute, a trokute zarolajte u kiflice. Slažite kiflice na tepsije obložene papirom za pečenje.
  9. Kiflice ostavite na toplom da se dižu još oko 30 minuta.
  10. Pećnicu zagrijte na 200C, kiflice premažite prethodno umućenim jajetom pa ih po želji pospite sezamom ili sjemenkama po želji.
  11. Pecite ih dok ne porumene, od 20-30 minuta.

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.