Njoki u (zdravijem) umaku od gljiva

Njoki s gljivama

Većina nas njoke s gljivama priprema na bijelo, odnosno tako da nam je baza umaka vrhnje za kuhanje, što zapravo uopće nije ispravno, ali što ćemo kada volimo tako.

Tu sam došla na ideju da vam predstavim i jedan ovakav, zdraviji recept, ništa manje ukusan i zanimljiv. Pogotovo što nemamo uvijek u frižideru vrhnje za kuhanje, a barem meni trgovina nije blizu, mislim nemam ni gljive uvijek u frižideru, ali ih često subotom kupim na tržnici pa mi ostane, a vino i maslac nekako uvijek imam doma, kao i vodu.

Dodatan kick ovom receptu su tartufi – ja sam koristila Zigante maslac od bijelog tartufa i cijele tartufe u staklenci koji, naravno, ne mogu zamijeniti svježi tartuf ali su odlični kao dekoracija i ipak malo podignu jelo.

Njoki s gljivama
Oni su ovdje zapravo kao ideja kako ih možete kombinirati u svakodnevnoj kuhinji bez puno kompliciranja.

 

Mi ovakva jela obožavamo jesti s rukolom ili radičem i obavezno dodamo puno grana padana ili parmezana. Na nama je onda samo da uživamo, onako na kvadrat, uz čašu dobrog vina, zajedno.

Dobar tek i vama!

Print
Njoki u (zdravijem) umaku od gljiva
Sastojci:
  • 500 g njoka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 500 g gljiva po izboru
  • 1 dcl crvenog vina (količinu možete smanjiti ako niste ljubitelj)
  • 300 ml vode ili temeljca
  • 2 žlice Zigante maslaca s bijelim tartufom
  • 2 žlice običnog maslaca
  • sok pola limuna
  • Začini: sol, papar, svježi listići majčine dušice ili kadulje
Dodatno za serviranje:
  • Grana padano ili parmezan
  • Zigante cijeli tartufi u staklenci
Priprema:
  1. Ukoliko ćete koristiti tartufe iz staklenke njih je prvo potrebno izvaditi iz staklenke te ih ostaviti na papirnatom ručniku 10-ak minuta da se ocijede.

  2. Njoke stavite kuhati prema uputama na vrećici (ili zamijesite svoje).

  3. U dubokoj tavi na maslinovom ulju popržite nasjeckani crveni luk, nakon što omekša dodajte mu protisnuti češnjak, kratko popržite da zamiriši.

  4. Gljive operite, nasjeckajte ih ili naribajte pa ih dodajte u tavu. Pržite ih oko 10-15 minuta. Gljive će prvo pustiti vodu, povremeno promiješajte, ostavite da sva voda ispari pa onda još dodatno zapecite gljive na tavi.

  5. Tek tada dodajte vino i vodu, ostavite da se kuha oko 5-10 minuta, odnosno dok se količina ne smanji u pola i alkohol ne ispari.

  6. Dodajte maslace, sok limuna i začine.

  7. Grana padano ili parmezan možete dodati i direktno u umak ili ga dodajte u tanjur kod serviranja.

  8. Skuhane njoke ocijedite pa ih dodajte u tavu, sve dobro promiješajte.

  9. Servirajte po želji sa salatom (ili bez), sa sirom i s nasjeckanim tartufima.

  10. Sastojcima se možete igrati, kao i začinima, omjerima i slično.

 

U suradnji sa Zigante tartufi

Share this

Pin

Leave a Comment