Nutella kocke

Nutella kocke su savršen kremasti kolač kojem nitko neće odoljeti. Spoj prženih lješnjaka ili oraha, kreme od vanilije i petit keksa zadovoljit će svako nepce.

Ovaj kolač možete raditi i kao tortu za neku svečaniju prigodu ili jednotsvano za vikend. U mom kraju se ionako ovakvi kolači čuvaju za dane vikenda, kada imamo vremena pozabaviti se pečenjem, kada su svi doma da imaju prilike uživati u kolaču i kada malo manje brojimo kalorije.

Ovaj sam recept dobila od svekrve, koja radi stvarno fine kremaste kolače i kod nje doma ćete uvijek pojesti neki takav, kako ja još nisam ekspert za njih, a možda nije ni netko od vas, donosim detaljne upute kako da vam sve teče glatko.

U slast!

Nutella kocke
Nutella kocke su savršen kremasti kolač koji jednostavno svi obožavaju.
Sastojci:
Sastojci za kremu
  • 7 žumanjaka
  • 7 dcl mlijeka
  • 7 žlica šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 125 g margarina za kreme ili maslaca
Sastojci za koru
  • 100 g grubo rezanih lješnjaka ili oraha
  • 7 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • 50 g mljevenih lješnjaka ili oraha
  • 2 žlice glatkog brasšna
  • pola praška za pecivo
Ostalo
  • 200 g Nutelle ili nekog drugog čokoladnog namaza
  • malo mlijeka
  • otprilike 200 g petit keksi
  • 2.5 dcl slatkog vrhnja za šlag
Priprema:
Priprema
  1. Prvo što ćete napraviti je pripremiti kremu kako bi se ona hladila dok vi radite sve ostalo. Bjelanjke odvojite od žumanjka. Mlijeku oduzmite otprilike 3 dcl, kako biste u manjoj posudici razmutili prah pudinga i žumanjke. Ostatak mlijeka zajedno sa šećerom stavite da zakuha, pa mu dodajte razmućeni puding i žumanjke. Kuhajte dok se ne zgusne. Kremu maknite s vatre, prekrijte je prozirnom folijom (ne posudu, već kremu) kako vam se nebi stvorile grudice. Ostavite kremu da se hladi.
  2. Pećnicu upalite na 150 C i ostavite ju da se grije. Lješnjake ili orahe nasjeckajte na veće komade. U tepsiju dimenzija otprilike 27*36 cm stavite masni papir, rasporedite lješnjake i stavite peći 15 minuta.
  3. Dok se to peče vi bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg postepeno dodavajući šećer, na kraju dodajte limunov sok, mljevene lješnjake, glatko brašno i prašak za pecivo. Sve skupa spojite špatulom, ne mikserom.
  4. Kada su lješnjaci gotovi, smjesu od bjelanjaka rasporedite po njima, poravnajte i vratite nazad u pećnicu da peče još 15-20 minuta.
  5. Pečeni biskvit preokrenite tako da lješnjaci budu gore, stavite ga na tepsiju ili kalup u kojem ćete slagati kolač. Premažite ga s nutellom.
  6. Zatim slijedi sloj petit keksa. Pripremite si malo mlijeka, svaki keks malo namočite u mlijeko, pa ga stavite na sloj nutelle.
  7. Sada je vrijeme da završite kremu, ako se je prohladila. Margarin ili maslac izmiksajte da bude pjenast. Zatim ga dodajte u kremu, pa sve skupa dobro izmiksajte. Premažite kremu preko petit keksa.
  8. Na kraju ukrasite tučenim šlagom.
Napomena:

Adapted from Sanjin kutak - www.delimao.hr

Share this

Pin