Pečeni karfiol

Pečeni karfiol

Kod nas se karfiol ne jede samo zimi kao kod nekih, mi ga jedemo kad god mu je sezona i jedemo ga u svakom obliku. Danas vam donosim recept za pečeni karfiol. Možete peći samo karfiol, a možete mu dodati raznoliko šareno povrće po želji, a odlično pašu mrkve, tikvice i paprike. Zapravo mu možete dodati što god imate doma, uzmite, pomiješajte, dobro zalijte maslinovim uljem i ispecite.

Dugo već radim s djevojkama iz Zvijezde, one su mi ovaj tjedan poslale njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je ove godine osvojilo nagradu Povenjak 2017. kao najbolje maslinovo ulje koje se prodaje u hrvatskim trgovinama. Vjerujem da ga i vi trošite jer ste prepoznali kvalitetu, pogotovo sada za sva ljetna jela koja nam se nalaze na meniju pa tako i ovo današnje.

Karfiol se u našim krajevima obično kuha, rijetko kada se peče. Volim ga i kuhanog, no meni je ovaj način pripreme puno draži jer tako mogu nasjeckati razno povrće, pomiješati odjednom i peći odjednom. Dok kod kuhanja moram gledati kada ću koje povrće ubaciti i takav način pripreme mi oduzima puno više vremena.

Ovaj savršeni ljubičasti karfiol sam pronašla kod sebe na pijacu, prodaje ga jedan mladi bračni par, kažu da ga slučajno nađu u polju među bijelim, klasičnim, tako da ga nemaju uvijek na tezgi. Jučer sam bila na pijacu, a ona me je obradovala s dva ljubičasta komada u vrećici spremljenim samo za mene. Sreća je to neopisiva, volim svoj grad.

Uživajte u ljetu – dobar tek!

 

Pečeni karfiol
Print
Pečeni karfiol
Jednostavan recept za pripremu karfiola, sve dobro zaliveno s najboljim hrvatskim maslinovim uljem.
Sastojci:
Sastojci (količine možete mijenjati)
  • 2 glavice karfiola
  • 1 tikvica
  • 1 paprika
  • 3 mrkve
  • sol i papar
  • Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • po želji: ostalo povrće
Sastojci za umak od senfa
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žlice Zvijezda ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sol i papar
Priprema:
Priprema
  1. Pećnicu upalite na 180-200 C (zavisi koliko je vaša pećnica jaka).
  2. Povrće operite i nasjeckajte (karfiol nemojte stavljati u prevelikim komadima), stavite u jednu posudu, posolite, popaprite, zalijte maslinovim uljem i sve dobro promiješajte. Ukoliko želite možete dodati svježe začine poput majčine dušice.
  3. Povrće istresite u tepsiju, pritom možete koristiti masni papir za pečenje.
  4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 30-40 minuta, odnosno dok povrće ne omekani.
  5. Poslužite uz umak po želji, odlično paše ovaj od senfa.
Priprema umaka
  1. Sve sastojke promiješajte u posudici.

 

U suradnji sa Zvijezda

 

Share this

Pin

Leave a Comment