Pinca

Za one koji ne znaju pinca je tradicionalni uskrsni kruh poznat i pod nazivom sirnica, iako nema veze sa sirom, postoje tek neke pretpostavke da su domaćice nekada u nju stavljale usireno tijesto umjesto kvasca. Kako sam napisala, kod mnogih od vas ona je obvezan dio uskrsnog stola, a osobita je zbog svog žute boje i slatkog okusa. Žutu boju daju joj žumanjci, a postoje recepti za pince u koju idu čak i do 12 komada žumanjaka. Ja u svoju nisam stavljala toliko, moj recept prati neke zadane okvire, ali je i ekonomičan, pa idu samo tri komada.

Vjerujem da je u mnogim domovima pinca sastavni dio Uskrsa, no kod nas nije bio takav običaj. Rodom sam iz Slavonije, ona tu nije toliko poznata, a u mom domu se nije nikada mijesila. No, ja sam to ove godine odlučila promijeniti i zamijesila sam svoju pincu.

Ovo je aromatičan kruh, predivno miriši, uživat ćete praveći pincu. Ukoliko želite da vaša bude žuća možete joj dodati začine poput kurkume ili šafrana. Jabuke možete i ne morate staviti u nju, zbog njih će pinca biti samo sočnija.

Nadam se da će vam se svidjeti.

U slast!

Pinca

Recept za dvije manje pince koje ostaju sočne i mekane i dva dana nakon pečenja.

Sastojci:
  • 200 ml mlijeka
  • 1 suhi kvasac (npr. Dolcela)
  • 550 g glatkog brašna
  • 50 ml ulja
  • 3 žumanjka
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera (npr. Dolcela)
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2-3 prstohvata soli
  • po želji korica 1 limuna
  • po želji korica 1 naranče
  • 1 žlica ruma ili rakije
  • 1 veća sitno naribana jabuka
Dodatno:
  • 1 jaje
  • po želji listići badema
Priprema:
  1. U posudu za miješenje ili u posudu od miksera odmah dodajte sve sastojke, zamijesite tijesto, ručno ili s mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko.

    Jabuku naribajte u posudu na sitni ribež bez prethodnog cijeđenja soka, samo ju direktno naribajte.

  2. Tijesto za pincu treba ostati mekanije.

  3. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali pa ga premjestite u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati, otprilike 3 sata.

  4. Kada se je tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.

  5. Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.

  6. Jaje izmutite vilicom i premažite pince, po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X. Po želji pospite listiće badema.

  7. Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu. 

  8. U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 C. 

  9. Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.

  10. Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam nebi izgorjele.

Napomena:

Ukoliko želite, pincu možete raditi i bez jabuke, ali zbog nje tijesto bude sočnije.

U sradnji s Dolcela

Share this

Pin

6 komentara

  1. Petra

    Iz recepta mi nije jasno što treba napraviti s jabuKom. Pretpostavljam da ju Treba oguliti, očistiti i narIbati. UNaprijed zahValjujem na odGovorU.

    Lijep pozdrav,
    Petra

  2. Daška

    Je li moguće od cijele smjese napraviti jednu pincu uz isto vrijeme pečenja ili je nužno dijeliti na 2 manje?

    Hvala, lijep pozdrav

    Daška

  3. Anita

    Draga sanja, cesto se sluzim vasim receptima jer su brzi i jednostavni. No kod pince sve mi lose krenulo. Kao prvo uopce se nije digla, pa nisam ni mogla podijeliti na dva dijela. ostavila sam u jednom komadu. Nakon pecenja ona je zbijena i nije rahla. Jedino sto je odlicno je okus. Mozda u recept treba ici pecilni prasak?

    • Draga Anita, to mi je žao čuti, u tijesto nisam nikada stavljala prašak za pecivo, evo znam puno ljudi koji su isprobali pincu i da im se je digla i bila uspješna. Jedino što napamet mogu pretpostaviti je da je nešto s kvascem kada nije digao tijesto, 1 instant suhi je dovoljan za tih 500 g brašna, ako ste koristili svježi, njega treba dići u toplom mlijeku. Nikako ne bi trebala biti zbijena.

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.