Pisanice – jaja bojana u luku

Pisanice – jaja bojana u luku

Postoji mnogo načina kako obojati jaja za Uskrs – no ja nekako ne odustajem od ovog starinskog načina kojeg su izmislile naše bake.

Od kad znam za sebe jaja bojamo u luku, odnosno u ljusci crvenog luka. Kako je ovo skroz prirodno bojano jaje, odmah mi ga je i draže jesti za Uskrsnim stolom.

Ovo je naša obiteljska tradicija – iza kuće ili u dvorištu poberemo najljepše glasnike proljeća i umotamo ih oko jajeta da naprave svoju čaroliju. Meni nose lijepe uspomene iz života i ovom blagdanu daju posebnu čar, barem u našem domu.

Uživajte u blagdanima i budite i vi čuvari ove lijepe tradicije!

 

Pisanice – jaja bojana u luku
Sastojci:
  • ljuska crvenog luka
  • jaja
  • najlonke
  • špaga ili konac
  • cvijeće, razne trave, list peršina i sl.
Priprema:
  1. U lonac stavite barem 2-3 šake ljuske crvenog luka. Zalijte vodom.

  2. Odrežite komade najlonki.

  3. Na jaje složite biljku kako želite da izgleda, obložite najlonkom tako da ona bude skroz uz jaje. Zavežite koncem ili špagom i to je to.

    Možete koristiti i mrežaste čarape ili najlonke, one daju lijepe šare.

  4. U vodu s ljuskom ubacite tako pripremljena jaja (maksimalno 10 komada ako je veći lonac u pitanju).

  5. Kuhajte oko 10 minuta, možete i duže ako želite jaču boju.

  6. Maknite s vatre i ubacite nova jaja. Ako nemate nova jaja, ova slobodno ostavite da se ohlade u loncu.

  7. Kada su se prohladila, maknite najlonke i biljke. Dodatno ih premažite komadićem slanine za sjaj. Možete i na vaticu staviti malo ulja pa ih premazati i na taj način.

Napomena:

Ljusku crvenog luka možete potražiti na lokalnoj tržnici jer ju bakice u ovo vrijeme drže na tezgama.

 

Isto tako, možete ju uzeti u trgovinama gdje stoji crveni luk. Uvijek ima ljuski u košarama i nitko od prodavača vam neće zamjeriti ako to uzmete budući da oni to bacaju.

 

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.