Pita od jogurta

Pita od jogurta je desert koji nikada ne odbijam. Ne znam zašto i zbog čega, ali ja doista obožavam starinske slastice. Prije bih se odlučila za kukuruznu proju, prhku pitu ili makovnjaču nego za neku kremastu tortu. Danas mi je rođendan, ispekla sam si nešto što zaista volim. Ti stari recepti govore koliko jednostavni sastojci mogu biti božanstveni, kako da bez kompliciranja napravite nešto u čemu će uživati cijela obitelj. Nadam se da ćete se i vi zasladiti jedan dan s njom, ovo je moja pita za dušu!

Što se tiče margarina ja koristim Zvijezda klasik, a vrhnje kupujem većinom plavo, ponekad i crveno

Recept

Pita od jogurta
Kod ove pite sam skužila da nitko ne piše par ključnih stvari, jedna je ta da se tijesto na početku mrvi i neda se zamijesiti, ali morate biti uporni i mijesiti par minuta. Druga je ta da onu polovicu tijesta koju mislite naribati stavite u škrinju, a onu koju ćete valjati u frižider na pola sata.
Sastojci:
Sastojci za tijesto
Sastojci za kremu
  • 4 bjelanjka
  • 3 čvrsta jogurta
  • 2 kisela vrhnja
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 200 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • 1 limun šećer
Priprema:
Priprema tijesta
  1. U posudi pomiješajte sve sastojke, margarin narežite na listiće, rukama zamijesite tijesto. Na početku se neće dati zamijesiti, čim se malo spoji, prebacite tijesto na stol i tamo ga nastavite mijesiti, skupljajte mrvice okolo i i spajajte tijesto. Mijesite nekoliko minuta dok god ne dobijete lijepu kuglu. (možete si i napraviti dvije manje kugle odmah, ako vam je lakše mijesiti dva manja tijesta zasebno, nego jedno veliko, tako sam ja)
  2. Tijesto prepolovite na 2 dijela od oko 400 g, stavite ih u zasebne vrećice, jednu polovicu tijesta spremite u frižider (onu koju ćete valjati za dno), a drugu u škrinju (onu koju ćete ribati) na 30 minuta.
  3. Dok se tijesto hladi, vi pospremite kuhinju i pripremite kremu.
Priprema kreme i slaganje pite
  1. Pećnicu upalite na 190 C i ostavite da se grije.
  2. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Zatim im dodajte jogurt, kiselo vrhnje, brašno, šećer, vanil šećer i limun šećer (ili koricu limuna, limunov sok..). Još kratko sve izmiksajte samo da se spoji i ostavite sa strane.
  3. Uzmite tepsiju u kojoj ćete peći pitu i izrežite si masni papir tih dimenzija.
  4. Ohlađeno tijesto izvadite van iz frižidera, razvaljajte tijesto na masni papir, slobodno si ga gore malo pobrašnite da vam se ne ljepi za valjak.
  5. Premjestite tijesto zajedno s papirom u tepsiju.
  6. Na tijesto stavite kremu, poravnajte.
  7. Izvadite ono drugo tijesto iz škrinje i naribajte ga na pitu pomoću krupne rende.
  8. Pecite pitu oko 35-40 minuta - kada bude rumena, gotova je. Zavisi od pećnice.
Napomena:

Sastojci su dovoljni za tepsiju veličine oko 20*34 cm (to su one stare, dugačke, a uske)
Što se tiče brašna, odlična je samo s mekim, ja ju većinom radim sa pola meko - pola oštro, a probala sam ju raditi i sa crnim integralnim brašnom, jednako je fina i uspijeva.

Share this

Pin

7 komentara

  1. Adri K

    Bok, ovo odlično izgleda! Kao svi tvoji recepti, uostalom. 🙂 Zanima me jesi li mozda probala raditi s maslacem umjesto margarina..čini mi se da bi uspjelo bez problema, ali pitam da ne skitam 🙂 jer taaaaako ne volim taj margarin.

    • hej hvala ti 🙂
      Ma nije margarin više tako grozan kao prije 15 godina, danas je on jednako dobar 🙂
      Radila sam s masti prije, bilo je dobro, margarin mi više paše, bude taman, ali maslac će isto funkcionirati, imaš i onu opciju maslac s margarinom što je novo izašlo, ja sam i s tim super zadovoljna 🙂 Ma to kako tko voli 🙂

      • Adri

        🙂 Ili je danas maslac jednako loš 🙂 ha ha 🙂 probam, pa javim…ako bude reprezentativno, mozda i slikicu pošaljem. Hvala ti & keep up the great work!

  2. Martina Kordic

    Pita je odlična,,slučajno sam naletila na recept i reko idem probati..odlična odlična! 🙂 🙂

    Sljedeci put probam sa integralnim!
    Hvala na receptu.

  3. Ana

    pravila sam ovo milijun puta po ovom receptu i savršeno je 😀 svi samo hvale kolač 😛 hvala na receptu :*

  4. željka.ka

    Dali se umjesto čvrstog može upotrijebiti tekući jogurt…i koliko ml da stavim tekućeg jogurta?

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.