Pita od sira – uz dodatak voća po želji

Sezona je raznog voća pa sam ovog puta klasičnoj prhkoj piti od sira podarila dodatni okus – dodala sam jedan sloj voća. Možete se igrati ribizlima, malinama i sličnim ljetnim voćem, a ukoliko niste ljubitelj, pitu možete napraviti i samo od sira.

Uživajte u ovim ljetnima danima i guštajte u okusima!

U slast!

Pita od sira – uz dodatak voća po želji
Sastojci:
Sastojci za tijesto:
  • 250 g glatkog brašna
  • 170 g maslaca
  • 3 žumanjka
  • 1 Dolcela vanilin šećer
  • pola Dolcela praška za pecivo
  • 1 žlica kiselog vrhnja
Sastojci za nadjev od sira:
  • 500 g svježeg sira
  • 1 Dolcela limun šećer
  • 200 g šećera
  • 3 bjelanjka
  • 3 ravne žlice griza
Priprema:
  1. U posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto, maslac narežite na listiće te rukama zamijesite tijesto.

  2. Tijesto prepolovite na 2 dijela, stavite ih u zasebne vrećice tako da jednu polovicu tijesta spremite u frižider (onu koju ćete valjati za dno), a drugu u škrinju (onu koju ćete ribati) na 30 minuta.

  3. Dok se tijesto hladi, vi pospremite kuhinju i pripremite nadjev.

  4. Sir izmiksajte sa šećerima. Bjelanjke izmiksajte posebno u čvrsti snijeg pa ih dodajte siru i šećerima. Ručno promiješajte špatulom te na kraju dodajte griz koji umiješajte u smjesu.

  5. Pećnicu zagrijte na 180°C.

  6. Uzmite tepsiju u kojoj ćete peći pitu i izrežite masni papir tih dimenzija (mala tepsija).

  7. Ohlađeno tijesto izvadite van iz frižidera. Razvaljajte tijesto na masni papir koji slobodno malo pobrašnite da vam se ne lijepi za valjak. Premjestite tijesto s papirom u tepsiju.

  8. Na tijesto stavite nadjev od sira i poravnajte.

  9. Ukoliko želite po siru pospite voće (oko 500 g) koje ste prethodno pomiješali s malo šećera.

  10. Izvadite drugo tijesto iz škrinje i naribajte ga na pitu pomoću krupnog ribeža.

  11. Pecite pitu oko 35 do 40 minuta. Kada bude rumena, gotova je.

U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.