Pizza kiflice

 

Moja šogorica, od koje sam dobila recept, ove kiflice zove ‘kupus kiflice’. Naziv je skroz pamtljiv i simpatičan, a kada vidite kiflice jasno vam je i zašto se tako zovu, skroz se razlistaju tijekom pečenja i stvarno podsjećaju na kupus. U njima nema kupusa, naše su punjene pizza nadjevom, no vi se možete igrati nadjevima po želji i ukusu. Možete napraviti povrtni, mesni, koristiti pesto ili razne sireve, mašti stvarno nema kraja.

Ja sam ostala očarana mekoćom tijesta, predivno se da zamijesiti, predivno se diglo, s njim se lako rukuje, a kiflice su i sutradan toliko mekane i iznenađujuće ukusne.

Ovo tijesto možete rezati u oblike koje želite. Možete ih rezati u trokute kao što sam ja rezala ili možda u pužiće, bit će jednako fino i ništa se neće promijeniti u okusu. Također, od ove mjere ispadne puno kiflica, točnije 3 tepsije, pa ukoliko trebate manje, slobodno smanjite sastojke za pola.

Uživajte i dobar tek!

Print
Pizza kiflice
Igrajte se nadjevima po želji i ukusu. Možete napraviti povrtni, mesni, koristiti pesto ili razne sireve, mašti stvarno nema kraja. Ja sam ostala očarana mekoćom tijesta, predivno se da zamijesiti, predivno se diglo, s njim se lako rukuje, a kiflice su i sutradan toliko mekane i iznenađujuće ukusne.
Sastojci:
Sastojci za tijesto
  • 500 ml mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 1 kg glatkog brašna ili brašna za dizana tijesta
  • 2 žličice soli
  • 2 jaja
  • 2 dcl ulja
Sastojci za nadjev
  • oko 500 ml pasirane rajčice ili ketchupa
  • 350 g salame po izboru
  • 1 velika crvena ili zelena paprika
  • po želji ljubičasti luk
  • 200 g tvrdog sira za ribanje
  • origano
  • sol
  • papar
Sastojci za premazivanje
  • 2 jaja
  • sol
  • sezam
Priprema:
Priprema
  1. U manjem loncu zagrijte mlijeko sa šećerom da bude mlako, zatim dodajte kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
  2. U veliku zdjelu za miješenje stavite ostale sastojke, brašno, sol, jaja i ulje. Dodajte nabubreni kvasac, pa rukom ili mikserom zamijesite glatko tijesto. Neće biti potrebno ništa dodavati, tijesto će se dati lijepo zamijesiti.
  3. Zamiješeno tijesto pokrijte krpom ili vrećicom i ostavite na toplom da se diže dok se volumen ne udvostruči.
  4. Dok se tijesto diže, vi pripremite nadjev. Salamu, papriku i luk narežite na trakice, a sir pripremite za ribanje. Za premaz kiflica vilicom izmutite jaja, malo ih posolite i ostavite ih sa strane.
  5. Uzdiglo tijesto podijelite na 4 dijela. Svaki dio kratko premjesite i oblikujte u loptice. Svako tijesto razvaljajte na pravokutnik debljine cca 3 mm, premažite ga pasiranom rajčicom, začinite origanom, soli, paprom, pospite salamu, povrće i naribajte sir. Zarolajte roladu, pa ju uz pomoć noža narežite na trokute ili krugove (pužiće).
  6. Pripremite si 3 tepsije, svaku namastite ili obložite papirom za pečenje. Narezane kiflice stavljajte na tepsiju, pritom ostavljajte razmak od par cm jer će tijesto tijekom pečenja narasti.
  7. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. Neka se za to vrijeme kiflice još odmore u tepsijama.
  8. Svaku kiflicu premažite izmućenim jajima, te po želji pospite sezamom.
  9. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta, gotove su kada lijepo porumene sa svih strana.
Napomena:
Nadjev možete mijenjati po želji i ukusu, nešto moje možete izbaciti, a nešto svoje ubaciti.

Adapted from Delimano - Sanjin kutak recepata

Share this

Pin