Pletenica – kruh

Listopad je mjesec kada obilježavamo dane kruha i kada slavimo tijesto kao i vrijeme provedeno u kuhinji s dragim ljudima dok su nam ruke pune brašna.

Danas vam donosim recept za kruh pletenicu ili kako bi ju ja možda nazvala makovicu, iako sam po njoj posula i maka i sezama i prošarala ju da bude zanimljivija.

Recept je vrlo lagan i ako ga pratite uspjet će vam, a dobit ćete mekani kruh koji možete jesti dok je još topao, a jednako je fin i sutradan.

Zamiješen u mom Kenwood mikseru bez kojeg tijesta više nisu ista.

Dobar tek!

Kruh pletenica
Sastojci:
  • 4 dl toplog mlijeka
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 50 ml ulja
  • dodatno: 1 jaje za prema i sjemenke po želji
Priprema:
  1. Mlijeko samo malo zagrijte da bude toplo, nikako vruće.

  2. U posudu za miješenje dodajte sve sastojke i zamijesite malo mekše tijesto. Nemojte dodavati još brašna. Kada se tijesto zamijesilo tada g apobrašnite sa svih strana, malo oblikujte u kuglu, pobrašnite, pokrijte i ostavite na toplom da se diže otprilike dva sata ili dok ne udvostruči svoj volumen.

  3. Tijesto zatim premjestite na radnu površinu pa ga samo malo premjesite i izrežite ga na 3 jednaka dijela koje opet malo premijesite.

  4. Svaki dio oblikujte u valjak dužine nekih 25 cm.

  5. Ispletite pletenicu.

  6. Pletenicu premjestite u u tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje, rubove onako malo zataknite ispod kako bi vam bila ljepša i premažite ju umućenim jajetom kojem ste dodali malo soli.

  7. Pospite ju sjemenkama po želji.

  8. Pećnicu stavite da se grije na 200C, a pletenicu stavite na toplo da se diže dok se pećnica grije, obično to traje još 15ak minuta i pletenica bi se trebala skoro pa uduplati ako je na toplom. Ako vam prostorija nije topla ili nemate radijator ili peć pored kojeg biste ju stavili da se dodatno digne samo onda pričekajte dok tijesto još malo ne naraste pa ju tada stavite peći.

  9. U mojoj pećnici se je pekla oko 30 minuta.

U suradnji s Kenwood Hrvatska

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.