Poderane gaće

Poderane gaće, langošice, lepinje, pogáče, trešče, picipare, puškavci, mekike… toliko imena, a samo jednostavan komad tijesta pečen na ulju. Za ovo autohtono hrvatsko jelo svi su čuli, ja osobno ne znam nikoga tko ga ne voli. Možda ga netko ne jede jer baš i nije zdravo, no nije da ga jedemo svaki dan, pa si nekada jednostavno dozvolite da uživate u ovakvim jelima. Poderane gaće u sebi kriju neke prošle dane, dane uz naše bake, naše mame, fašnike, sajmove, toplu zimu uz obitelj, ovo je recept koji sa sobom nosi uspomene. Vjerojatno ga svi rade malo drugačije, sa drugačijim omjerima, drugačijim sastojcima, načinima dizanja i slično. Moj je onaj skroz jednostavan, preuzet od mame, njene poderane gaće su mi najfinije i zato ovaj recept, ukoliko ih netko još nije radio, neka se okuša. Ne može ispasti loše.

Uživajte u tradiciji.

Dobar tek!

Recept

Poderane gaće
Tradicionalni, obožavani recept naših baka. Svatko ga radi na pomalo drugačiji način, ovo je moj, lagan i starinski.
Sastojci:
  • 1 žličica suhog kvasca ili 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 dcl toplog mlijeka
  • 500 g brašna ili više
  • 2 žličice soli
  • malo mlake vode
Priprema:
  1. Ukoliko ćete raditi sa svježim kvascem, tada mlijeko ugrijte da bude toplo, nikako vruće. U manju posudicu namrvite kvasac, dodajte mu šećer, prelijte mlako mlijeko i ostavite 10-ak minuta na toplom da se kvasac digne. Trebali bi se pojaviti veliki mjehurići, ukoliko se kvasac nije digao, ne preporučujem raditi s tim. Uzmite drugi i ponovite postupak.
  2. Kada se je kvasac digao, u veliku posudu za miješenje stavite brašno, sol, uzdignuti kvasac i oko 1 dcl mlake vode. Rukom zamijesite glatko tijesto kao za pizzu, ovo zapravo je takvo tijesto. Tijesto se ne smije ljepiti za ruke. Svako brašno drugačije upija vodu, pa ukoliko treba, dodajte još malo vode ili brašna ako zatreba da biste dobili glatko tijesto.
  3. Tijesto možete premjestiti u čistu nauljenu posudu i ostaviti ga na toplom da se diže dok se ne udvostruči. Pustite ga da se diže, inače će vam poderane gaće biti žilave.
  4. Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, razvaljajte ga na debljinu po želji, oko 1-2 cm. Nožem narežite oblike koje želite, svakoj lepinji razrežite i crtu po sredini, prstima ju možete malo rastegnuti.
  5. U tavu nalijte ulje ili mast da dobro prekrije dno. Poderane gaće stavljajte na vruće ulje, kada jedna strana poprimi boju i potamni okrenite lepinju i pržite drugu stranu dok također ne potamni.
  6. Posolite po potrebi, poslužite uz kiselo vrhnje, kajmak ili razne pekmeze.

Share this

Pin

6 komentara

  1. Sandra

    Tako jednostavno, a tako finoooo 🙂 hvala puno! Divan blog, svaka pohvala!!!

  2. Mirjana Vojic

    Lepinjice. Mama uvek pravi “za sto gladnih”. A nas cetvoro (sad nas je, hvala Bogu, malo vise) pojede sve.

Trackbacks for this post

  1. Specijal: Što su jeli naši stari? - Domaćica | Gastro blog

Leave a Comment