Pogačice s čvarcima – Čvarkuše

Ja obožavam pogačice s čvarcima, moja ih mama nije baš radila kada sam bila mala, ali ja sam ih nekako usput jako zavoljela. Općenito ne bježim ni od čvaraka ni od finog domaćeg zamiješenog kruha, a čvarkuše su upravo ta čarolija – od svega par osnovnih sastojaka dobijete prekrasnu razlistanu pogačicu koja pršti domaćim okusima.

Ukoliko volite jači okus čvaraka stavite više čvaraka, ako niste baš veliki fan ove slavonske delicije, stavite manje, vrlo je jednostavno. Tijesto je savršeno, nakon pečenja ono je hrskavo i krcka pod zubima, a sutradan su mekane i jednako fine za uz kavu, čaj ili meni savršeno pašu uz čašu hladnog jogurta.

Nemojte se bojati ni preklapanja, bitno je da ga nekako preklopite, svejdno ćete dobiti razlistane pogačice. Inače su ovo moje prve pogačice i nisam možda sve odradila savršeno u preklapanju, ali ništa se to ne vidi, jel tako?
Zato, samo hrabro!

U slast!

Pogačice s čvarcima
Print
Pogačice s čvarcima - Čvarkuše
Starinski recept za pogačice s čvarcima koje se preklapaju. Izvana hrskave, a iznutra mekane tope se u ustima i osvajaju nepca već dugi niz godina.
Sastojci:
Sastojci za tijesto
  • 5 dcl mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 svježi kvasac 40 g
  • 1 dcl ulja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1-2 žlice soli
  • 850 g glatkog brašna
Sastojci za nadjev od čvaraka
  • 350 g čvaraka
  • 50 g maslaca ili margarina
  • papar
  • ukoliko čvarci nisu slani - soli po želji
Sastojci za premaz
  • 1 jaje
Priprema:
  1. Mlijeko zajedno sa šećerom ugrijte da bude mlako, maknite s vatre i u mlijeko namrvite kvasac. Ostavite na toplom da kvasac nabubri.
  2. Mlijeko s kvascem u velikoj posudi pomiješajte s ostalim sastojcima, zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom dok se ne udvostruči.
  3. Čvarke sameljite u blenderu ili na mašini za meso. Dodajte im maslac i papar, a ukoliko nisu slani i malo soli.
  4. Uzdignuto tijesto premjesite, pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od 0.5 cm. Premažite ga s pola nadjeva (ukoliko vam se čvarci nedaju mazati, samo ih kratko ugrijte u mikrovalnoj ili na peći da se otope). Sada preklopite tijesto.
  5. Preklopite lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini, neka se tijesta na sredini međusobno ne preklapaju, već samo dodiruju. Zatim donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini. Preklopljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite ga da odmara 15 minuta.
  6. Nakon 15 minuta pobrašnite stol oko tijesta, opet razvaljajte tijesto na tanko, premažite ga s ostatkom nadjeva, ali ga sada preklapajte suprotno od prvog puta, sada donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini, pa lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini. Pokrijte tijesto krpom i opet ga ostavite 15 minuta da odmara.
  7. Pećnicu zagrijte na 200 C.
  8. Tijesto nakon 15 minuta okrenite naopako, kako bi vam dole bio ovaj spajani-preklapani dio, a gore ravna linija tijesta za rezanje. Stol dobro pobrašnite, tijesto razvaljajte na debljinu od 2 cm. Čašom ili modlicom režite pogačice željene veličine. Stavljajte ih na tepsiju pritom ostavljajući malo mjesta između jer se tijekom pečenja dignu.
  9. Pecite ih oko 20 minuta odnosno dok ne porumene. Zavisi od pećnice.
  10. Ostatke tijesta premjesite, pa ponovno radite pogačice, iako se te neće listati, bit će jednako ukusne.
  11. Pogačice čuvajte u zatvorenoj plastičnoj posudi kako vam se nebi osušile.
Napomena:
Ne brinite se oko preklapanja, kako god da to odradite i po kojem god rasporedu dobit ćete razlistane pogačice.

Share this

Pin