Punjene pogačice

Listopad je mjesec kruha i ovaj sunčani vikend iskorištavam kako bih ga obilježila zajedno s vama. Ne znam slavite li vi Dane kruha, ali ja taj običaj štujem još iz osnovnoškolskih dana. Uvijek sam voljela taj tjedan u školi i kada su naše mame mijesile peciva i kruh za školsku priredbu.

Tako i ja sada, nisam još mama i ne idem više u školu, ali uvijek se sjetim ovog dana. Kruh je ujedno i moja najdraža namirnica, iako ga ne jedem puno radi zdravlja, ali znam uživati u njemu, uostalom mnoge generacije preživjele su upravo zahvaljujući kruhu.  Iako vam ja danas ne donosim recept za kruh kao takav, donosim vam recept za punjene pogačice s kojim ćete zabrašniti ruke kako biste na kraju imali s čime zahvaliti na plodovima zemlje.

Ove pogačice možete puniti s bilo čime, ja sam se odlučila za svježi sir, špinat i sušene rajčice. Vi možete dodati šunku, papriku, naribati sir, sve po ukusu.

Mljekara Euromilk je moj dugogodišnji prijatelj, skupa smo radili na puno projekata, pa je vrijeme da vam ih predstavim i kroz nekoliko recepata kroz ove jesenske i zimske dane. Vjerujem da mnogi od vas koriste njihove proizvode, budući da proizvode sireve, maslac i fermentirane proizvode bez upotrebe konzervansa i umjetnih aditiva.

A kako otkljupljuju mlijeko i iz moje Virovitičko-podravske županije, još mi je draže raditi s njima na bilo kojem polju.
Dobar tek!

Punjene pogačice
Print
Punjene pogačice
Jednostavne pogačice koje možete puniti s raznim nadjevima ovisno o sezoni ili ukusu. Tijesto se lijepo mjesi i podatno je za obradu, a nakon pečenja pogačice će biti mekane.
Sastojci:
Sastojci za tijesto
Sastojci za nadjev
Sastojci za premaz
  • 1 jaje
  • sjemenke po želji
Priprema:
Priprema
  1. U manjem loncu zagrijte mlijeko sa šećerom da bude mlako, zatim dodajte kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
  2. U veliku zdjelu za miješenje stavite ostale sastojke, brašno, sol, jaja i ulje. Dodajte nabubreni kvasac, pa rukom ili mikserom zamijesite glatko tijesto. Neće biti potrebno ništa dodavati, tijesto će se dati lijepo zamijesiti.
  3. Zamiješeno tijesto pokrijte krpom ili vrećicom i ostavite na toplom da se diže dok se volumen ne udvostruči. (dovoljno je oko sat vremena)
  4. Dok se tijesto diže, vi pripremite nadjev.
  5. Špinat operite, malo ga skuhajte, ocijedite i narežite na sitno. Dodajte mu sir, rajčice, jaje i začine po želji.
  6. Za premaz kiflica vilicom izmutite jaje.
  7. Pripremite si 3 tepsije, obložite ih papirom za pečenje.
  8. Tijesto razvaljajte na debljinu od 1.5 cm, modlicom ili čašom što većeg promjera (oko 8 cm) režite pogačice. Uz pomoć male čaše za rakiju napravite udubinu u svakoj pogačici, pa ju napunite s otprilike 1-2 žličice nadjeva.
  9. Pogačice poredajte u tepsije pritom ostavljajući malo mjesta između njih.
  10. Svaku premažite s jajetom i pospite sjemenkama.
  11. Pećnicu upalite na 200 C i ostavite neka se grije. Za to vrijeme neka se pogačice još dižu u tepsijama.
  12. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta, gotove su kada lijepo porumene sa svih strana.
Napomena:
Od ove mjere dobit ćete oko 35 većih pogačica.
Nadjev i sastojke možete mijenjati po želji i ukusu, nešto moje možete izbaciti, a nešto svoje ubaciti.
Ovaj recept napravljen je u suradnji s Mljekarom Euromilk.

Share this

Pin