Rezine s makom

Rezine s makom

 

Volite dizano s makom, ali vam takvi recepti oduzimaju previše vremena? Imam rješenje za vas, a to su Rezine s makom. Okusi su jako slični kao kod dizanice, samo što su Rezine gotove za čas posla, a odlično je što kolač možete jesti odmah dok je vruć, kao i dok je hladan, naravno.

Sočnost mu traje i nekoliko dana, naravno, ukoliko izdrži. Kod mene je izdržao jer neki ukućani nisu obožavatelji maka, ja jesam, ja sam veliki fan. Iako mislim da ovaj recept jednako dobro funkcionira i s mljevenim orasima, pa mak možete zamijeniti njima ukoliko ga ni vi baš ne volite.

Recept u originalu dolazi od Nevenine mame Milice ( blog Hleb i lale) kod koje se ovaj kolač zove Rozine, pokušala sam saznati od kud naziv Rozine, ali nitko ne zna. Kopajući malo dublje pronašla sam naziv Rezine, a tu sam već pronašla logiku, jer se ovaj kolač reže na male rezove, šnite, prije pečenja. Ukoliko vi imate više informacija o samom nazivu, javite mi, rado bih znala više.

Bilo kako bilo, recept će vas oduševiti. Uživajte.

U slast!

 

Rezine s makom
Rezine s makom su tradicionalni recept naših mama i baka. Jednostavne za pripremu, gotove za čas posla, a okusom i izgledom oduševljavaju.
Sastojci:
Sastojci za tijesto
Sastojci za nadjev
  • 150 g mljevenog maka
  • 5 žlica vrućeg mlijeka
  • 1 vanil šećer
  • malo ruma ili pola rum šećera
  • malo limuna ili pola limun šećera
  • 100 g šećera
  • 1 istučen bjelanjak
Sastojci za preljev
  • 1.5 dcl vode
  • 100 g šećera
Priprema:
Priprema
  1. Pećnicu upalite na 190 C i ostavite da se grije.
  2. Malu tepsiju obložite s papirom za pečenje.
  3. Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i podijelite ga na dva dijela.
  4. Svako tijesto razvaljajte u kvadrat debljine 3 cm.
  5. Pripremite nadjev tako da ulupate bjelanjak i pomiješate ga s ostalim sastojcima. Nadjev podijelite na dva dijela, te ga stavite na sredinu svakog tijesta.
  6. Preklopite tijesto, pa tu preklopljenu stranu stavite prema dole i odložite štrucu u tepsiju. Ponovite isto s drugom štrucom.
  7. Preostali žumanjak istucite, pa pomoću kista premažite štruce. Uzmite nož i blago, tek toliko, narežite kolač na šnite.
  8. Pecite oko 30 minuta.
  9. Preljev zakuhajte i prelijte po još vrućem kolaču. Tijesto će upiti sirup i kolač će biti mekan i sočan.
Napomena:

Ovdje možete koristiti i drugu masnoću po izboru, poput maslaca, ali ja nebih preporučila jer mi okusi nisu odgovarali. Ovako mi je kolač bio stvarno bolji.
Umjesto maka ovdje možete koristiti i mljevene orahe ili rogač.

 

 

Share this

Pin

3 komentara

  1. lea

    molim te samo mi pojasni preklapanje tijesta; da li taj preklop radiš na način da se baš preklopi tijesto jedno prek drugog ili pak samo jedno do drugog?
    U prvom slučaju bojim se da ne bude predebeli preklop (kod tebe to tak tanko izgleda sa svih strana),a u drugom se bojim da mi ne iscuri nadjev…. :/

    • Domaćica

      Draga Lea, jedno preko drugog, onda taj deblji dio ide dole, pa ti nece toliko narasti, nemas brige 🙂

  2. VlatkA

    meni JE tijesto iSpalo jako meko i morala sam dodavati još dosta Brašna. Pratila sam recEpt i sve mjere ali tijesto nije bilo dobro bez dodavanja brašna.

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.